“Small Data” kitabının orjinal bir tezi var: Kitap, “Big Data” akımının çözemediği problemlerin esas problemler olduğunu söylüyor.
Big Data, temelde istatistiksel analiz ile veriyi anlamlandırmaktır. Small Data ise istatistiksel analize dayanmaz. Hepimizin sürekli yapageldiği günlük gözlem ve analizlerin biraz daha sistemli yapılmasıdır.
İstatistiksel analizle, bazı gizli kalmış korelasyonları keşfedebiliriz. Ama inovasyon bundan çok daha fazlasını gerektirir. Etkili inovasyon için, kritik içgörüler (insight) keşfetmeliyiz. Bu ise, çoğu zaman büyük veri analiziyle değil, kritik sorgulama ve etnografik gözlem gibi yöntemlerle elde edilir.
Kitapta yazar, çok sayıda somut örnek anlatıyor, bunu nasıl yaptığına dair. Kullandığı teknikler, Design Thinking yaklaşımıyla örtüşüyor. İnsanları, gündelik hayatlarını yaparken detaylı olarak gözlemlemek. Onlarla güven ilişkileri kurup, derinlemesine sohbetler yapmak. Bir antropolog gibi, onların kültürel dünyasını anlamaya çalışıp, davranışlarının arkasında yatan sebepleri keşfetmek.
Kitaptan kişisel olarak aldığım iki önemli ders şunlar:
- Etnografik gözlem becerilerini geliştirmek lazım.
- Sebep sonuç ilişkilerini keşfetmek için çok büyük veriye gerek yok.
Büyük veri, istatistiksel analiz kullanarak korelasyonları bulmak için yararlı. Küçük veri yaklaşımı ise, insanların davranışlarındaki sebepleri bulmak için yararlı.