Sesinizi Duyurmak için İçerik Mühendisliği Serisi

Birşey söylediğimizde duyulmak, dikkate ve kaale alınmak isteriz.

Belki fikirlerimiz belki işimiz veya ürünlerimizdir konuştuklarımız. Belki şikayetçi olduğumuz bir mesele vardır. Belki de sadece içimizi dökmek istiyoruzdur.

Ama ne olursa olsun, boş bir salonda konuşmak istemiyoruz. Ve kalabalık bir salonda duyulmamak…

Onlarca kitap ve eğitim, binlerce deneme, birçok başarısızlık ve birçok başarıyla çözdüm şifreyi. Önce duyulmak sonra anlaşılmaktı derdim. Ama orada da durmamaktı. Kalplerde ve zihinlerde de yankı bulmaktı.

İşte “İçerik Mühendisliği” serisinde bu tecrübelerimi duyacaksınız.

Önce bir bakalım.

İçerik Mühendisliği Nedir ve Neler Kazananacaksınız?

Bu seri tamda size göre mi şimdi bir karar verin.

Devamlı içerik üretmeyse tek amacınız, aslında “içerik üreticiliği” sizin aradığınız. İçerik Mühendisliği bundan farklıdır. Kağıttan değil, çelikten uçak yapmaktır. Üretimi de gelişigüzel değil, formüllere dayalı yapmaktır. İnsanların bizi dinlemesi için içeriklerimizi mühendis disipliniyle hazırlamaktır kısaca.

O zaman sesinizi duyurmak için söz sahibi olursunuz.

Mikrofonu hak etmenin bedeli budur. Ve sanıldığının aksine kolaydır da. Söylemek istediklerinizi ilgili kulaklara duyurmanız şununla mümkündür aslında:

Sesinizi Değil Sözünüzü Yükseltin

5 yıl önceki Melih’e döndüğümüzde, o şunları denemişti.

Sürekli içerik paylaşıyordu. Yeterince duyulmadığını gördüğünde bağırıyordu. Gürültü çıkarıyor ve dikkat çekmek pahasına her türlü garipliği deniyordu.

Sonuç mu?

Başkalarını rahatsız ederek dikkat çekmekten nefesim kesilmişti. Üstelik çaldığım dikkatler anlıktı. Kalıcı hiçbir faydaya dönüşmüyordu. Sövülen içeriklerimse sürekliydi. Ve kimliğime leke düşürecek kadar da kalıcı…

Ama sözümü yükselttiğimde işler değişti.

Duyulan ve Kulaktan Kulağa Yayılan İçeriklerin Yapıtaşıdır: Merak

Yaptığım işi ve sattığım ürünleri duyurmak için nasıl dikkat çekebilirim diyerek daldım derinlere.

Çünkü bağırmak gibi zoraki yollarla dikkat çeksem bile uçucuydu.

En sihirli dikkat çekme hilelerini kullandım. Muhteşem başarılı insanlardan öğrendim bunları. Ama bunlar, videonuzun ilk 10 saniyesi, metinlerinizin ilk 5 cümlesi kadar tutabiliyor insanları.

Sözünüzün bitmesini beklemeleri içinse MERAK gerekiyor.

Kendinize bir sorun. Ulu orta bağırılan mı yoksa kulaklara fısıldanan şeyler mi gizemlidir? Şimdi kimsenin duymadığı sırlara nasıl da ilgili olduğumuzu anlamışsınızdır.

İçerik Mühendisliği merak uyandırma formüllerini de açığa çıkartır.

Harika Görünüyor! Bundan Sonra Ne Var?

Şimdi güçlü bir başlangıç yaptığımıza göre bunları derhal uygulamak için sabırsızlanıyorsunuz demektir.

Henüz birşey görmediniz bile diyebilirim.

Fısıldayarak konuşmanın nasıl olup da bağırmaktan daha etkili olduğu meselesi… Bunun gibi şeyleri içeriklerinize nasıl uygulayabileceğiniz ve sözünüzü göğe yükselteceğiniz… En büyük hatanın “sağır kulaklara konuşmak” olduğunu ve bu hatadan nasıl sakınabileceğiniz…

Hepsine geleceğiz!

Bu konu altından devamlı olarak seriyi besleyeceğim.

Tüm bunları hızlı ve kolayca uyguladığınızdaysa “iyi ki bu seriyi takip etmişim” diyeceksiniz. Yada tüm bunları göz ardı edip herşeye olduğu haliyle ve kaldığı yerden de devam edebilirsiniz.

Herkes içerik mühendisi olmalı diye bir kaide yok sonuçta (:

Neyse dostlar, sormak istedikleriniz veya MERAK ettikleriniz varsa yorumlayabilirsiniz.

10 Beğeni

yazım stilinize gıpta ederek okudum resmen ya ne hakkında konuşsan bu şekilde dinleyen bulursun zaten başarılar dilerim :blush:

3 Beğeni

Tamda içerik pazarlama öğrenmeya karar verdim birkaç kursa katıldım bile :sweat_smile: Şimdi bunu görünce havalara uçtum Melih hocam hasta olanın ayağına giden doktor gibisin yemin ederim :grin: :grin:

1 Beğeni

içerik üretmiyorum ve hiçde bunun için bir yönelimim olmucak sanırım işim nedeniyle

fakat burada daha derin anlamlar görüyorum.kendi işimizde ve ilişkilerimizde kullanılabilecek şeyler kapabilirim diye düşünüyorum.
diğer arkadaşlarımız içeriklerini bende bahsettiğiniz sözümü duyurayım hepimiz minnet duyarız
bide sizin gibi girişim yapan, sizin gibi duyuran kimi gördüysem bolluk ve başarı içindeler.sizin de başarılarınız daim olsun inşallah yürüdüğünüz yol ve çabalarınız çok kıymetli

1 Beğeni

Teşekkürler arkadaşlar (:

İçerik üreticiliği, içerik pazarlama, içerik mühendisliği adına ne dersek diyelim… Değişmeyen şeyin “içerik” olduğudur. Yazılı, sesli yada görsel fark etmeksizin, içerik içeriktir.

Ve doğamız gereği “kelime” temelli düşünüyoruz.

Kelimeler bizim girdimiz, içerik ise çıktımızdır. Bu temelden ilerleyince de, amaçlarımız, yayın yapacağımız platform ve seslendiğimiz insanlar farklı olsa bile bir ortak noktaya sadık kalabiliriz demektir.

O da işte kelimelerin, daha ziyade sözün gücünü kullanmak (:

Detaya indikçe bu gücün amaçlarınıza ne derecede katkı sağladığını kendiniz fark edeceksiniz.

3 Beğeni

Tadı damağımızda kaldı en güzel yerinde kestin be admin :clown_face:

1 Beğeni

Ses getiren ve ilgi çeken içeriklerin ilk formülü neydi?

Sözümüzü yükseltmek… Yani doğru kelimeleri ve üslubu seçmek. Diğer yandan, ürettiğimiz içeriklerin sayısından ziyade anlam ve kalitesine odaklanmaktı formülümüz.

Ve yöntem olaraksa, merak uyandırmanın en güçlü yöntemlerden biri olduğunu duydunuz.

Bunları pratikte nasıl yapacağınızı göreceksiniz.

Fakat ondan önce şu meseleyi çözmemiz gerekir.

Ne Yaparsanız Yapın Söyledikleriniz Sağır Kulaklara Ulaşmayacak

Sağır kulaklar, hakkında konuştuğunuz şeylerle ilgilenmeyen insanlardır.

Kimsenin bilmediği efsanevi yazılım tecrübeleriniz olabilir. Veya sattığınız ürün bir sorunu 10 kat hızlı ve ucuz yoldan çözüyor olabilir. Yada duyurmak istediğiniz başka mükemmel şeyleriniz olabilir.

Hiç fark etmez. Bazıları söylediklerinize hiç aldırmayacak bile.

Bunu erkenden fark etmek önemlidir çünkü pes etmek ve devam etmek arasındaki çizgiyi belirler bu.

Gerçekten harika donanımlı insanlar tanıyorum. Güçlü sözleri ve harika içerikleri var dinlemeye değer. Ancak bu kişilerin çoğu, kendisini dinlemeyenlere takıyor kafayı.

“Neden böylesi mükemmel bir içerik bu kadar az ilgi görüyor. Boşuna çabalıyorum.” diyorlar.

Genelde izlenme ve takipçi sayısı gibi şeylere takılıyorlar. Ama istatistikleri yanlış okuyorlar. Sağır kulakları sohbete dahil etmeye çalışıyorlar. Ve hüsrana boğuluyorlar.

Oysa büyük resmi görmelisin diyor içerik mühendisliği.

10.000 Kişilik Konser ve 100 Kişilik Golf Kulübü

Bu örneği yurt dışından arakladım çünkü konuyu gerçekten iyi açıklıyor.

Satmak istediğiniz bir golf takımı varsa bunun yeri golf kulübüdür dimi? Çünkü tanıtmak istediğiniz şeyle ilgilenebilecek insanlar burada. İlgisiz kalabalıkların içinde bağırsanız ne fayda?

İşte şimdiden sarsılmaz bir özgüven kazandınız bile.

Peki bunları harmanlayarak neler yapabiliriz? Bir sonraki bölümde, uygulamaya hazır yöntemler elinizde…

2 Beğeni

Devamını merakla bekliyoruz :sparkles: