Bu kitap iş dünyasında bana çok görkemli fırsatlar için yol açtı.
Benim açımdan imkansız görünen işler vardı. Üstesinden geldim.
Ulaşılamaz gördüğüm insanlar vardı. Tanıştım ve ortaklıklar kurdum.
Önerdiğim birçok arkadaşım da benzer şeyleri kazandı.
Kitabın yazarı, tarihe adını yazan 40 başarılı girişimcinin hayatını inceliyor.
Hepsinde bazı ortak noktalar olduğunu keşfediyor. Okuyunca “gerçekten öyle” demiştim.
Napoleon, nihayet 10 yıl titiz çalışmanın sonunda kitabı tamamlıyor ve insanlığa armağan ediyor.
İşte bu kitapla ilgili bazı notlarımı paylaşayım.
Kitabın Ana Fikirleri
- Arzunun Gücü: Bir şeyi gerçekten yanıp tutuşarak istemek ve bu isteği bir hedefe dönüştürmek gerekiyor.
- İnanç: Başarılı olacağına inanmalısın. Bu inanç, düşünce yapını ve attığın adımları olumlu yönde etkileyecek.
- Kendini Telkin: Bilinçaltı sürekli tekrar edilen şeyi kabul eder. Hedefini sürekli gözünde canlandırmalısın.
- Planlama: Önce düşüncelerini programladın. Şimdi bunu yazılı bir eylem planına dönüştürüyorsun.
- Kararlılık: Zorluk ve engellerin kaçınılmaz olduğunu kabul edecek ve her seferinde üzerine gideceksin.
- Uzmana Danışmak: Başarı bulaşıcıdır. Çevreni böyle insanlarla donatmalısın. Mesela Hayp.net (:
- Karar Verme: Hızlı ve isabetli kararlar vermelisin. Tereddüt etmeden cesur olmalısın.
- Bilinçaltının Gücü: Bilinçaltını başarıya odaklamak için eğitmelisin. Pozitif düşünce, bilinçaltını etkiler ve bu da başarıyı getirir.
Beni En Çok Etkileyen Satırlar
- Paranın ne olduğunu anlama yaşına gelen herkes onu ister. Ama sadece istemek zenginliği getirmez.
- Kesin bir amaç edinen ve bunu saplantı haline getirenler başarılı olur. Edison’a ortak olmak isteyen Barnes için böyleydi. Tren biletini ödeyebilecek parası bile yoktu. Ama kafaya takmıştı. Edison’un ortağı oldu.
- Zenginlik geldiğinde o kadar çabuk ve bolluk içinde gelir ki, insan onca kıtlık zamanı boyunca nerede saklandığını merak eder.
- Başarısızlığın en büyük nedeni, geçici yenilgi nedeniyle umutsuzluğa düşüp vazgeçmektir. Herkes ara sıra bu hataya düşer. Yenilgiler alaycılık ve kurnazlık gösteren bir ilizyondur. Tam başarıyı yakalayacakken insana çelme takmaktan büyük zevk alır.
- Abraham Lincoln 40 yaşına gelene kadar her şeyde başarısız olmuştu. Sonra ABD’nin en saygın lideri oldu.
Kitap Eleştirilerim
Birkaç yerde dozu kaçan spiritüel ve mistik söylemler var. Bu da “evrene istediğini söyle sana onu getirsin” gibi anlaşılıyor.
Benim açımdan pek sorun değil. Çünkü yazarın amigdalayı gıdıklamak istediğini anlıyorum.
Ama bu yaklaşım, mantık gözlüğüyle bakanların biraz içini gıcırdatıyor. Gerçek dışı ve abartıymış gibi algılanıyor.
Yine de bu büyük bir eleştiri değil. Çünkü Karınca ve Ağustos böceği masalı da gerçek dışı.
Önemli olan, kendimize pay çıkaracak yerleri almak. Tüm kitabı %100 kabul etmek değil.
Sonuç
Düşün ve Zengin Ol, alaya alınan kişisel gelişim kitaplarının çok uzağındadır.
Bu “düşün ve olsun” öğütü içermez. Kendini başarı için programlamayı ve bunu eyleme dönüştürmeyi emreder.
Eyleme geçmeyen hiçbir düşüncenin sonuç vermeyeceğini defalarca vurgular.
2020 yılından beri belki 10 kez okudum. Okumayanlara kesinlikle öneririm.