İngiltere Şirket Kurulumu ve İdaresi - Seri 1

Dün bahsettiğim üzere Birleşik Krallık’da şirket kurulumu hakkında detaylı çalışmama bugün itibari ile başlıyorum. Belirli bir süre boyunca bu konuda seri halinde içerik üreteceğim. Kapsayacağım başlıklar taslak olarak şu an için şöyle olacak:

1. Şirket kurulumu: Nerede kurulur, nelere dikkat edilir, maliyet, aracı Türkiye’den aracı firma kullanma, İngiltere’den aracı firma kullanma, banka hesabı açılışı, şirket adresini alma.

2. Şirket açıldıktan sonra rutin olarak beyan edilmesi gereken belgeler: Confirmation Statement, Annual Tax, VAT, Muhasebeci ile çalışma, bireysel olarak beyan verme.

3. Doğru bilinen yanlışlar: 85k ya kadar VAT muafiyeti safsatası, Kazanılan gelirin Türkiye’ye getirilmesi.

Aklımdaki başlıklar şu an için bunlar ancak talep edilmesi ve aklıma başka hususların gelmesi halinde içeriği güncelleyeceğim. Hazırsanız ilk bölümümüzle başlayalım.

İngiltere’de Şirket Kurmak:

Öncelikle neden şirket kurmak istediğimize ve bu şirketin bize ne gibi faydalar sağlayacığına dair tatmin edici bir cevap vermemiz lazım. Bu kısım çok önemli çünkü şirket kurulduktan sonra şirket sahibi olarak bazı yasal yükümlülükleriniz olacak ve bu yükümlülükleri yerine getirmeniz beklenecek. Eğer bilinçsiz olarak bu maceraya atılırsanız ve yükümlülüklerinizi yerine getirmezseniz şirketiniz ve sahibi olan sizin hakkınızda İngiltere tarafından takip başlatılması çok muhtemel. Bu takibin sonucunda yarın bir gün İngiltere’de hakkınızda vergi ile alakalı husularda dava açılabilir ve bu durum vize başvurusu gibi durumlarda karşınıza çıkabilir. Tüm bunları vurgulamamın nedeni sizleri ciddi bir işe giriştiğiniz konusunu hatırlatmak. İşin can sıkıcı kısmını bitirdik sayılır şimdi gelelim güzel yanlarına:

İngiltere’de şirket kurmak sizlere şu avantajları sağlar;
Etsy, Amazon, Ebay gibi pazar yerlerinde mağaza açma,
Stripe üyeliği,
Paypal üyeliği,
İngiltere, ABD, Avrupa gibi yerlerde şirketiniz adına banka hesabı açma ve ödeme alma,
Stripe ve Paypal üyelikleri ile sanal pos kullanarak hizmetlerinizi ve dijital ürünlerinizi kendi sitelerinizden satma imkanı.

Avantajları aktardıysak ve bu avantajlar sizin için kıymetli ise şirket açma kısmına gelebiliriz.

Şimdi işin en güzel kısmına geldik, İngiltere’de şirket açmak çok kolaydır. Herhangi birisi 15 dk içinde sadece bir videoyu takip ederek şirketini açabilir. Bu işi zorlaştıran ise aracılardır. Aracılar ikiye ayırmamız gerekir. İngiltere’de bulunan aracılar ve Türkiye’de bulunan aracılar şimdi burası çok önemli. Türkiye’de faaliyet gösteren aracıların ekserisi sizden aldıkları hizmet bedeli ile şirket açma işini İngiltere’de bulunan aracılara yaptırmaktadır. Yani özetleyecek olursak şirket açmak istediğinizde karşınızda üç opsiyon olacaktır.

1. gov.uk den kendiniz açmak.
  2. İngiltere’de bulunan aracılar ile açmak.
  3. Türkiye’de bulunan aracılar ile açmak.

Gelelim maliyet kısmına:
ilk seçeneği seçerseniz yani şirketi kendiniz açarsanız 2024 yılında geçerli olan fiyat ile 50 pound maliyet ile karşılacaksınız, detalaylara verdiğim websitesinde incorporation kısmından bakabilirsiniz: Companies House fees - GOV.UK

Eğer şirketinizi yabancı firma ile kurarsanız bu bedelin üzerine hizmet bedeli ödeyeceksiniz, aşağıda örnek olarak iki firmayı paylaşacağım:

https://www.mintformations.co.uk/company-formation/packages/compare-packages/

Eğer üçüncü seçenek olan Türkiye’den bir aracı ile açarsanız fiyatlar aşağıdaki gibi olacaktır:

Not: bu firmaların hiçbirisi ile bir bağım yoktur. Sadece fikir vermesi için paylaşılmıştır.

Eğer şirketinizi kendiniz açmak isterseniz ve güvenilir bir rehber istiyorsanız önerebileceğim video aşağıdadır:

Şimdi gelelim dikkat edilmesi gereken önemli konular, avantajlar ve dezavantajlara:

İngiltere’de şirketinizi kurduktan sonra ve kurarken, İngiltere sizden İngiltere’de kayıtlı iki adet adres isteyecektir bunlardan birisi şirketin kayıtlı olduğu adres Registered Office Address ve diğeri de yöneticinin hizmet vereceği adres Director Service Address tir bu iki adres aynı adres olabilir. Bu adresler şirketiniz ile ilgili resmi yazışmalarda kullanılacaktır. Eğer İngiltere’de yerleşik değilseniz bu hizmeti sanal ofis sağlayacılarından temin etmeniz gerekir. Bunun maliyeti de yaklaşık olarak yıllık 60 pound olarak düşünülebilir (minformation verisi)

1. Eğer şirketinizi kendiniz açacaksanız öncelikle adresinizi bir sağlayıcından temin etmeli ardından şirketinizi açmalısınız.
  2. Eğer şirketinizi yabancı aracı ile açarsanız genellikle bir yıllık adres ücreti ilk sene için alınmaz sonraki senelerde yıllık olarak bu ücreti öderseniz.
  3. Eğer şirketinizi Türk aracı ile açıyorsanız kesinlikle adres hizmetinin ileriki senelerde ne kadar olacağını sorun.

Bundan sonraki konuda şirket açıldıktan sonraki sürece ilişkin ikinci seriyi yazacağım. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

6 Beğeni

Ay inanamıyorum cevabını aradığım şeylerdi çok çok teşekkürler :smiling_face:

1 Beğeni

rica ederim sadece başlangıç :slight_smile:

Hakan bey gerçekten çok teşekkürler. Çok iyi rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

1 Beğeni

Merhaba, şirket kurulumunun vize sürecinde bir faydası var mı? Bu konuda bir biliniz var mı?

1 Beğeni

muazzam bir konu başlatmışsınız teşekkür ederiz. sizin bu konuda danışmanlığınız var mıdır? detayları özelden veya buradan iletebilirseniz bizden çok tavsiye isteyen oluyor yurt dışı şirket açmak konusunda size yönlendirmekten memnuniyet duyarız.

1 Beğeni

Rica ederim, teşekkür ederim ilginiz için, inşallah devamı gelecek baştan sona detaylı bir rehber yapacağım.

Merhaba, bu biraz da şirketin ölçeği ve müşterileri ile alakalı, örneğin kayde değer bir cironuz varsa ve İngiltere’de bulunan müşterileriniz varsa vize görüşmesinde şirketinizin olması elbette avantaj sağlayacaktır. Ancak şirketi olan herkese vize kolaylığı var şeklinde bir genelleme yanlış olur.

Rica ederim ben de teşekkür ederim, bugüne kadar sadece arkadaşlarıma ve yakınlarıma yardımcı oldum. Rehberi genişletemeyi ve tüm soru işaretlerini gidermeyi planlıyorum yani serinin sonuna ulaştığımda amacım tüm seriyi okuyan birisinin kendi başına sağlıklı olarak şirketi kurup idare edebilecek bilgi birikimine sahip olması ancak dediğiniz gibi yine de bazı insanlar danışmanlık alarak yapmak istiyor şu an için danışmanlık hizmeti vermiyorum bunun sebebi ne yazık ki kendisine danışman diyenlerin bilgisizlikten dolayı yaptığı çok hata olması, hatta bazıları doğrudan kötü niyetli olması. Ama ileride düşünebilirim belki de seri tamamen bitince bu durum netleşebilir, bu seriyi yazmak benim için de iyi oldu geçmiş bilgilerimi pekiştirme imkanı yakaladım, seri bittikten sonra danışmanlığa dair bazı fikirler ve kapsamı netleşir diye düşünüyorum. Ben bilgilerimi özelden sizlerede de iletirim hocam sonrası için de tekrar konuşuruz. Tekrar iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

1 Beğeni

vizeyi limited şirkete verirler mi emin değilim anonim şirket olursa işler değişebilir diye duymuştum ben de. çok büyük vergiler ödendiğinde mesela ona göre de ayrıcalıklar sunuyor olmalı mutlaka ingiltere diye tahmin ediyorum