Influencer pazarlaması, son yıllarda hızla büyüdü. Ancak bu sektörde etik sorular da artıyor. Ünlüler bir ürünü beğendiği için değil,para aldığı için tanıtıyor. Artık insanlar üzerindeki etkileri de çok azaldı. Sizce ilerleyen yıllarda influencer marketing bitebilir mi? Ne düşünüyorsunuz?
Ben bu pazarın biteceğini düşünmüyorum. Her şeyi tanıtabilen kişiler yerine o alanda uzmanlaşmış kişilerin görüşlerine önem veriyorum. Bazıları eğer o markadan reklam almıyorsa tam tersi almamamız için nedenleri bile bahsedebiliyor ve reklamdan daha çok izlenme alıyor. Bunun kararını vermek yine bilinçli tüketiciye düşüyor. X, şikayetvar veya forumlarda basit bir aramayla gerçek kullanıcı yorumlarına kolaylıkla ulaşabiliyoruz.
değişmeyen tek şey değişimdir diyerek, biter demiyorum ancak farklı bir yöne evrilir diyorum
dürüst olmayan yönlendirmeler elbette bitmeli. ama i.m biter demek pek mümkün değil. yani zaten yüzbinlerce takipçisi olanların özelinde bir kurum değil bu. bir konuda bilgiliyseniz mesela, sizden tavsiye öneri isteyenleri yönlendirmektir, yani güvenilir birinin etkilemesidir bu pazarlama.
gün içinde belli konularda mesela onlarca kişiyle tecrübelerim ışığında öneriler yapabiliyorum. bu da bir nevi o markayı benim etkilememle pazarlama anlamına geliyor. referral marketingle çok benzer şeyler yani
o yüzden tavsiye-öneri insanlığın hayatından çıkmayacağına göre bu pazarlama da bitmeyecektir doğal olarak (:
Günümüzde mikro influencerların, çok takipçililere göre daha çok önem kazandığını fark ediyorum.Artık insanlar 500.000 takipçili insanlardansa 10.000 takipçili insanlardan gelen öneri/tavsiyelere daha çok ilgi duyuyor.