Ülkemizde hukuk mezunlarına yönelik gelen yeni sınav sistemi ile birlikte ortaya çıkacak olan bir sorundan bahsetmek istiyorum:
“Hukuk fakültesinden mezun, staj yapamayan iş arayan hukukçu” kavramı. Doğrusu bu büyük hukuk bürolarının iştahını kabartacak türden bir fırsat. “Stajyerden daha az ücret verilebilecek resmi staj öncesi fake stajyer avukat” Bu pozisyonundakileri daha da köreltecek ve sistemin içinde yok etmeye çalışacaklar.
Peki tüm bu iş arayan ve yoğun rekabetin içinde sistem tarafından kaybolmaya mahkum olarak konumlandırılmış avukatlar ne yapmalı?
Avukatlar digital dünyada boy gösterebilir mi?
İnstagram,youtube,twitter ve linkedin’da yüzlerce, binlerce takipçisi olan avukatlar görüyorum. Çoğu profilde bilgi içerikli paylaşımlar mevcut ve aslında ücretsiz hizmet veya bilgi vererek müşteri(müvekkil) edinim işini yapıyorlar.
Belki farkında belki de farkında olmadan. Peki avukatlar bu profillerden gerçekten müvekkil edinebiliyorlar mı? Ünlü simalardan bahsetmiyorum. Bu işe sıfırdan kendi emekleriyle başlayan avukatlar gerçekten sosyal medya aracılığıyla iş kazanıyorlar mı?
Bu kısım tartışılır fakat şu bir gerçek ki ne iş yapıyor olursanız olun; bu kanallar vasıtasıyla insanlar üzerinde oluşturduğunuz “kimliğiniz” aslında size hizmetinizi/ürününüzü sattıran şeydir.
Her zaman en iyi ürün 'kendiniz’dir.
Günün sonunda gerçekten karşınızdakine verdiğiniz hizmet bir değere dönüşebiliyor ve gerçekten müşterinin(müvekkilin) acısını, sorununu ona değer katarak çözebiliyorsanız iyi bir satışçısınız demektir.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin Reklam Yasağı Yönetmeliği’nce; avukatların iş elde etmeye yönelik reklam yapmaları yasaktır. Bu nedenle, dijital dünyada yaptıkları paylaşımlar, genel bilgilendirme ve mesleki itibarın korunmasına odaklanmalı, müşteri çekmeye yönelik olmamalıdır.
Velhasıl tüm bunların ışığında diyeceğim o ki; özellikle yeni mezun ve henüz meslekte 5-10 yılını tamamlamamış avukatların yapması gereken en önemli ve etkili yol: ‘sisteme hipnotize olmak, boyun eğmek yerine kendilerini öne çıkaracak yetkinlikleriyle birlikte birer marka haline getirmektir.’
Test ediliyor…
Siz neler düşünüyorsunuz?