Hukukçuların hali ve yoğun rekabette sıyrılmak

Ülkemizde hukuk mezunlarına yönelik gelen yeni sınav sistemi ile birlikte ortaya çıkacak olan bir sorundan bahsetmek istiyorum:

“Hukuk fakültesinden mezun, staj yapamayan iş arayan hukukçu” kavramı. Doğrusu bu büyük hukuk bürolarının iştahını kabartacak türden bir fırsat. “Stajyerden daha az ücret verilebilecek resmi staj öncesi fake stajyer avukat” Bu pozisyonundakileri daha da köreltecek ve sistemin içinde yok etmeye çalışacaklar.

Peki tüm bu iş arayan ve yoğun rekabetin içinde sistem tarafından kaybolmaya mahkum olarak konumlandırılmış avukatlar ne yapmalı?

Avukatlar digital dünyada boy gösterebilir mi?

İnstagram,youtube,twitter ve linkedin’da yüzlerce, binlerce takipçisi olan avukatlar görüyorum. Çoğu profilde bilgi içerikli paylaşımlar mevcut ve aslında ücretsiz hizmet veya bilgi vererek müşteri(müvekkil) edinim işini yapıyorlar.

Belki farkında belki de farkında olmadan. Peki avukatlar bu profillerden gerçekten müvekkil edinebiliyorlar mı? Ünlü simalardan bahsetmiyorum. Bu işe sıfırdan kendi emekleriyle başlayan avukatlar gerçekten sosyal medya aracılığıyla iş kazanıyorlar mı?

Bu kısım tartışılır fakat şu bir gerçek ki ne iş yapıyor olursanız olun; bu kanallar vasıtasıyla insanlar üzerinde oluşturduğunuz “kimliğiniz” aslında size hizmetinizi/ürününüzü sattıran şeydir.

Her zaman en iyi ürün 'kendiniz’dir.

Günün sonunda gerçekten karşınızdakine verdiğiniz hizmet bir değere dönüşebiliyor ve gerçekten müşterinin(müvekkilin) acısını, sorununu ona değer katarak çözebiliyorsanız iyi bir satışçısınız demektir.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin Reklam Yasağı Yönetmeliği’nce; avukatların iş elde etmeye yönelik reklam yapmaları yasaktır. Bu nedenle, dijital dünyada yaptıkları paylaşımlar, genel bilgilendirme ve mesleki itibarın korunmasına odaklanmalı, müşteri çekmeye yönelik olmamalıdır.

Velhasıl tüm bunların ışığında diyeceğim o ki; özellikle yeni mezun ve henüz meslekte 5-10 yılını tamamlamamış avukatların yapması gereken en önemli ve etkili yol: ‘sisteme hipnotize olmak, boyun eğmek yerine kendilerini öne çıkaracak yetkinlikleriyle birlikte birer marka haline getirmektir.’

Test ediliyor…
Siz neler düşünüyorsunuz?

1 Beğeni

doğrudur kanun olarak müşteri edinmekle ilgili kısıtlar avukatlarımız dışında başka meslekler için de geçerli ve mantıklı da.ancak zaten bilgilendirici içeriğin ışığında müşteri ulaşıyor bu kişilere.gelin bizim müşterimiz ol denilmiyor.bu şekilde sorun olabilecek birşey kalmıyor ortada

1 Beğeni

Info marketing yapan avukatlarla ve hukuk büroları ile çalışma sağlamıştım.

Öncelikle bunun nereden yapılacağı önemli,

Mesela blog yazıları vasıtasıyla yapacaksanız,

Önemli kelimeler için Google’da felaket bir rekabet var.
Düşük bütçe ile baş edemezsiniz.

Sosyal medyada yapacaksanız,
orada da içerik üreten çok avukat var artık.
Hatta Twitter’da bile haber sayfalarının altına hukuksal açıdan yorumlar yapan avukatlar var, o kadar çok var.

Nedir çözüm?
Rekabetten sıyrılmak için farklı stratejiler izlemek.

Mesela PR ihtiyacı mı var?
Gidip de ajanslara para döküleceğine,
hukuksal çözüm sunulabilecek bir olay gündemdeyse,
olayda mağdur olan kişiye hukuksal çözüm teklif ediliyor,
Karşılığında bedava PR yapılıyor, ücret ödemeden haberlere çıkılıyor.

Etik görülür, görülmez orasını bilmem ama tanıdıklarımın çoğu bunu baya yapıyordu.

Bunun dışında içerikler için ‘‘Avukat kimdir, ne iş yapar?’’ gibi devasa rekabeti olan, herkes tarafından cevabı bilinen konularda içerik üretmek yerine,

trend konuları takip edip, konuya cevap veren ilk avukat olmak da rekabette öne geçirebilir.

1 Beğeni

Geçmişte bende Av. Umur Yıldırım ile çalışmıştım bu konuda.

O zaman görmüştüm gerçekten ne kadar çok zorluğun olduğunu. O dönemde en iyi pazarlama yatırımı ne olabilir dediğimizde SEO öne çıkmıştı. Teknik optimizasyon tarafında iyileştirmeler falan yapmıştık.

Şimdi aktif olarak sosyal medya kullanıyor mu bilmiyorum

Bunun iyi olabileceğini konuşuyorduk. Ama sürdürülebilir bir içerik konsepti bulamamıştık. Sizin gibi yenilikçi fikirlere çok açıktı. İşinde de gerçekten başarılıymış sonradan fark ettim. Süper iyi bir insandı benim gözümde zaten markaydı.

Ama zorluklarını görünce sonra bu gibi sektörlere çok bulaşmadım.

Estetik sektörü de ayrı hassasiyet istiyor mesela, sağlık sektörü olmasından mütevellit. Burada da o zamanlar birkaç klinik için danışmanlık verdiğimde before/after olmaz. Doğrudan öneri paylaşamayız falan diyorlardı.


Sizin durumunuzda günden güne bir strateji geliştirilebilir elbette

Ben olsaydım ne yapardım düşünüyorum. Yüksek ihtimalle bir topluluk kurardım haypnet gibi. Orada hukuktaki branşınıza yönelik gelen sorulara cevap verirdim. Bu interaktif bir yaklaşım olmanın ötesinde, bugünlerde SEO’nun göz bebeği olan “gerçek kullanıcı tarafıdan üretilen içerik” avantajına sahip olmaktır. (ai tarafından üretilen spam içeriklerle mücadele algoritması)

Ayrıca bunun sonucunda daha kapsamlı bir danışmanlığı gerek görenler de müvekkiliniz olabilir böyle.

@GOKTUG Google’nin bu yöndeki gelişmeleriyle ilgili bizi aydınlatabilirsen seviniriz. Yakın zamanda sık sık tartıştığımız “reddit” gibi toplulukların Google gözünde değerlenmesiyle ilgili @Betul 'de istifade edebilir fikirlerinden.

2 Beğeni

Çok ince görmüşsün Melih, tebrik ederim. Benim aklıma gelmedi hiç.

Yapay zeka ile içerik üretme işi seriye bağlandığı andan itibaren Google, Reddit gibi gerçek insanların içerik ürettiği platformlara avantaj sağlamaya başladı.

Reddit deyince gözünüz korkmasın. Bugün Hayp.net olarak biz de bir topluluk sitesiyiz ve çok yeni olmamıza rağmen Google’da ciddi bir otorite oluştu. Zor olarak niteleyeceğimiz kelimelerde hızlıca sıralama alabiliyoruz.

Toparlamak gerekirse bu gücü baz alarak, sizde böyle bir site kurabilirsiniz. İçeriklerinizi bu site üzerinden paylaşırsınız ve gerçek kullanıcılar Google’daki rakiplerinize doğrulttuğunuz o kılıcı keskinleştirir.

2 Beğeni