Merhaba dijitalseverler,
Günümüz teknoloji devrinde okul okumak, mezun olmak veya bir yerde işe başlamak artık eski zamanlardaki kadar zor değil.
Özellikle yapay zeka işleri resmen başka seviyeye getirdi.
Bugün bahsetmek istediğim konu ise;
Herkes istediği bilgiyi “bir tık” ile öğrenebiliyorken, iş hayatında veya genel yaşantımızda öne çıkmak için,
İnsanların cebinden parayı kendi cebimize koymak için, (business aslında tam olarak bu)
Ya da bağlı işimizde pozisyonumuzu güçlendirmek, yükseltmek için,
HANGİ YETKİNLİĞE İHTİYACIMIZ VAR?
Tabii ki yapay zekanın yapamadığı bir şey olması gerekiyor…
“YÖNETMEK.”
En başta dediğim gibi herkes bir şeyleri biliyor fakat o bilgiyi işleyecek ve doğru şekilde koordine edecek yönetim becerisi HERKESTE BULUNMUYOR.
Yapay zeka performansınızı ölçebilir, google sorularınızı cevaplar, notlarınız için şablonları tek tuşla kurabilirsiniz…
Eyleme geçme konusunda sorumluluk alacak ve içinde bulunduğunuz durumu tam olarak idare edecek ise sadece sizsiniz!
Peki Sezer, benim iş hayatıma bu nasıl yansıyacak diyorsanız,
-Her zaman düşüncelerinizi belli etmeyin. Karar alırken duygularınızı arka planda tutun.
-İki kere düşünün, bir kere konuşun. Unutmayın; siz konuşunca bildiklerinizi anlatırsınız, başkaları konuşursa onların dünyasını keşfedersiniz.
Atasözlerine çok değer veririm.
Boşuna dememişler “söz gümüşse, sükut (susmak) altındır.”
-Her zaman olasılık dışı ihtimalleri göz önüne getirin.
Paranın psikolojisi adlı kitapta bu durumdan şöyle bahseder;
Almanya II. Dünya Savaşında bir yeri fethetmek için tanklarla bekliyordu. 25-30 gün bekleme sonunda alacağı toprak için arkada duran tanklara ihtiyaç vardı. Fakat 20 tanktan sadece 4 tanesi çalışır haldeydi. Mühendisler anlam veremedi. İnceleme sonunda gördükleri şey karşısında şok oldular.
Tankların içine yuva yapan fareler beklenen o süre boyunca elektrik aksanlarının kablolarını kemirmişti.
Savaşı kazanmak için her şey vardı, fakat Almanlar farelere yenildiler.
O yüzden olası durumlar ve OLAĞANDIŞI ihtimalleri bile göz önüne alın.
Warren Buffet 2006 yılında emekli olmaya karar verip gazeteye onun yerine bakacak bir yatırımcı ilanı açmıştı.
Şartları arasında en önemlisi şuydu;
“Olası ihtimaller ve olmayacak riskleri bile göz önüne alabilecek, buna karşı hamle düşünebilecek birisini arıyorum.”
O yüzden siz siz olun, sadece iş değil hayatınızı da yönetirken her ihtimali düşünerek, duygularınızı değil mantığınızı kullanıp 2 adım ötesine bakmaya özen gösterin.
İnsanlara yön verdikçe işlerinizin gelişimine tanık olacaksınız.
Ekstra Düzenleme: Satranç oynayın.
(Bakış açınıza ve yönetmek için adımları farketmenize katkı sağlar.)
Saygılarımla.