Başlıkta da yazdığı gibi etsy üzerinden dijital ürün satışı yapmayı planlıyorum bu sebeple yardıma ihtiyacım var
Etsy nin algoritması hakkında bilginiz varsa veya daha önce dijital ürün satışı yaptıysanız bilgi verebilirmisiniz.
Site içerisinde reklam verme konusunda bilgim yok 1 dolar gibi bir rakam işe yararmı ne kadar önerirsiniz ?
Reklam vermesem sadece SEO ve algoritma uyumlu satışlar yapsam ürünlerim gözükürmü ?
Birde dijital ürün satacağımdan dolayı esnaf muafiyeti alma fikrim var.
Etsy’de 1.5 yıla yakın dijital ürün satıyorum. Öncelikle yeteneğinize göre ne satacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Bunu tamamen etsy içerisinde gezerek karar verin. rakipleri elinizden geldiğince analiz edin gerekiyorsa taklit edin ilk başlarda. Algoritma hakkında ise doğru ürün+etsy seo= satış diyorum ben. Birçok mağaza açtım ve bu mantıkta ilerlediğimde beklediğim satışları elde ettim. Ardından değerlendirmelere çok dikkat etmeniz lazım. Alacağınız her kötü yıldız mağazanızın görünürlüğünü azaltır. Ne kadar çok iyi yıldız o kadar iyi algoritmaya girme şansı diyebilirim.
Reklamı ben genelde yakalayacağım yeni satışlardan değerlendirme almak için kullanırım. O yüzden bu değişiklik gösterebilir. Bazen 20 dolar bazen 15 bazen ise 3 dolar verdiğim bile oluyor.
İşleriniz büyürse esnaf muafiyet için başvurabilirsiniz
Evet mümkün tabiki. Ben o şekilde sürdürüyorum. Dediğim gibi ürünler oturduktan sonra zaman zaman reklam deniyorum sonuçta hesapta bakiyem oluyor ve reklam ücreti bakiyemden düşüyor.
İki farklı mağazama ait tablo bu şekildedir.
Reklam vereyim direkt satış olsun olayı istenilen gibi olmuyor. Etsy de reklam verenler zaten baya şikayetçi bu reklam verme olayından. Reklamlardan zaten direkt kazanmayacaksınız. 3 5 dolarlık reklam verirseniz zaten rakipler falan o reklamlara tıklıyor pek bir anlamı olmuyor ama reklamlardan hangi aramalardan geldiklerini falan görüyorsun. Veya yeni ürün yayınladığında tıklama alıyor mu alıyorsa satışa dönüyor mu gibi şeyleri görüyorsunuz. Reklam vermeden satış olur mu sorusuna gelirsek evet neden olmasın ama bunun için şu şartlar sağlanması gerekiyor. Niş ürün ve az sayıda benzer ürün satışı olacak, Eğer benzer ürün çok fazla varsa sizin yayınladığınız benzer ürünün satılma olasılığı baya düşüyor.
Ürünü sattıran en önemli şey görsel ve ilk görsel çok çok çok önemli. Ne kadar orjinal, kaliteli ve size ait olursa o fotoğraf veya mockup ön sıralara çıkma ihtimaliniz artıyor. Etsy en son güncellemesinde görseller ile ilgili duyurular yaptı. Nasıl olması gerektiği, nelerin olmaması gerektiği gibi şeyler. İlk fotoğraflarda kolaj olmayacak. Sonrasında ilk fotoğraf üzerinde kişiselleştirme ürünü ise “Custom Text”, “Your Text Here” gibi bu tarz kelimeler olmayacak yasak bunlar. Eğer kurallara uyulmazsa algoritma otomatik geriye atıyor o ürünü.
Eklediğiniz fotoğraflara kesinlikle telefon ETSY uygulkaması üzerinden ürünlerinize bakın derim. Mobilde nasıl gözüküyor dikkat edin. Fotoğraf veya mockupların oranlarına dikkat edin derim. Web üzerinde normal gözüken kare format fotoğrafınız mobilde uygulama 4x3 formatı kullandığından dolayı kırpmalara yol açabiliyor. Böyle şeylere dikkat ederseniz ve görselleriniz güzelse ürün satışı rahat bir şekilde gerçekleşir.
Kolajdan kasıt şu. Kurallar genel olduğu için fiziksel ürünlerde genelde renk renk veya değişik model fotoğraflarını 4 veya daha fazla bölmeye ayırıp ürünleri gösteriyorlardı Aslında amaç kafa karışıklığını ortadan kaldırmaya çalışmak. Tek fotoğraf içersinde farklı isimlerde künyeler falan olabiliyor aynı model.Tek fotoğraf içersinde olduğundan onlar etkilenmiyor anladığım kadarıyla.
Tavsiyem arama sonuçlarında çıkan fotoğrafları incelemeniz. Dikkatimi çeken bir şey de arama sonucu sayfasında aynı sayfa içersinde mockup ürünler varsa benzer mockup ürünlerini yapay zeka göstermiyor. Popüler olmuş tişört, mug veya dijital ürün için mockuplardan satın aldınız. O mockupları ilk fotoğrafta kullanırsanız biriniz ilk sayfada diğeri ikinci sayfada böyle sıralamaya sokuyor.
Biraz araştırma sonucu dijital ürünlerde esnaf muafiyeti verilmiyormuş böyle bir şey öğrendim. Bu konu hakkında bilginiz varmı ? Doğruysa eğer şahıs şirketi açmak gibi bir durum söz konusu.
Hocam bir kaç video izledim normalde alamazsınız alırsanız da hatalı bir işlem olur diyor kişiler. Bu durumda kafamı çok karıştırıyor ne yalan söyleyeyim sinirimde bozuldu biraz.
Ben almadım ancak alan kişiler 9/10 maddesinden alıyor. Siz direkt vergi dairesine gidip görüşün en net bilgiyi kendileri verir süreç ile ilgili de yardımcı olurlar size