E-Ticarete Başlamak İstiyorum. İlk Adımı Atamıyorum

Merhaba, yaklaşık 1-1,5 yıldır e-ticarete nasıl başlayabileceğim ve sonrasını nasıl getirebileceğim ile ilgili kafa yoruyorum özellikle çok popüler olan bir sitede yapılabilecek satışlara çok yönelsem de bir türlü ilk adım olan ürün tespiti ve geliştirmesini başaramıyorum. Bu arada iki arkadaşımla kahve dükkanı açarak o şekilde bir girişimde bile bulundum ama e-ticaret hala muamma. Bu konuda ilham verici önerileri olan varsa destek bekliyorum

3 Beğeni

ciklet gibidir uzadıkça uzar karar vermek sevgili kardeşim çok düşünmeden dalacaksın direk

2 Beğeni

Bu arada dipnot 8 yıllık devlet memuruyum bakış açımı oradan anlayın :slight_smile:

2 Beğeni

Ufaktan başla, en kötü karar verilmeyen karardan iyidir.

2 Beğeni

eticaretin öncesinde, ondan daha zorlu ve maliyetli bazı girişimler tecrübe etmişsiniz ne güzel :)

aradaki tek fark, dedelerimizin tozunu yutmadığı, ailemizin pek anlayamadığı ve çevremizdekilerin çok umursamadığı bu serüvende tek başınıza olduğunuzu kabul etmek…

okulda öğretilmedi. ekranlarda gösterilmedi bi kere başrolün eticaretle zengin ve başarılı olduğu :smile: halbuki bugünün başrolleri bildiğiniz gibi en kazançlı kaldıracın dijital olduğunu keşfedince tüm servetleriyle buraya yöneldiler.

zirvede hep teknoloji girişimlerini görüyoruz

fakat bu bizim için “yabancı” bir kavram gibi görünüyor aynı zamanda. e kompleks birşey olduğunu düşünüyoruz. başaranlara hergün gözlerimizle şahit olsak da, inandıramıyoruz kendimizi mümkün ve gerçekten kolay olduğuna.

kısacası mevzu tam olarak şudur…

eticaret gibi statüko dışı ve alışılmışın ötesindeki hedeflerde başlamaktan alıkoyan en büyük engel psikolojiktir. yani. “kuruntu” da diyebiliriz :)

kafa yapısı ve zihin hazır olduğunda geri kalan teknikler gerçekten “bu kadar kolaymıymış” dedirtiyor.

peki buna ne zaman hazır oluyorsunuz? hiçbirşeyi düşünmeden, çok büyük riskler ortaya koymadan ama aşırı beklentilere de girmeden atlıyorsunuz işin içine.

sonra ardı geliyor hiç tahmin etmediğiniz şekilde :)

kendimden ve çevremdeki sayısız arkadaşımda bunu gözlemledim yıllarca. o yüzden konusu açılmışken döktürdüm bende (:

4 Beğeni

Çok güzel açıklamışsınız teşekkür ederim. Madem böyle dostane bir sohbet gibi oldu ben de utanıp sıkılmadan yazayım izninizle. Sanki e-ticaret bir okyanus ve girersem boğulacakmış gibi dalıp gidiyorum ne yapsam diye düşünürken dolayısıyla sanki her an bir can simidine ihtiyacım varmış hissiyatıyla hareket ediyorum. Aslında neyi öğrenerek başlamam gerektiğini çözemiyorum. Yeni başlayan/başlayacak biri için ilk neyi öğrenmem gerek? Bunu cevaplayacak biri olursa çok makbule geçecek sanırım

1 Beğeni

Dropshipping modeliyle başlayabilirsin aslında en az maliyetle ama ciddi emek ve zaman isteyen bir iş modeli her türlü modelde olduğu gibi.Çok fazla sonrasını düşünüp kafa karışıklığına sebep olmadan eğer e-ticaretin senin için gidilebilir bir yol olduğunu düşünüyorsan işin bir ucundan tutup bir yerden başlamak gerekir. Hedefine giderken sorunlar yaşıyorsan hedefini değil yolunu değiştirmelisin.Başarılar dilerim

2 Beğeni

ne demek rica ederim


ben ilk başladığımda en başarılı insanlardan şu tarz şeyler duydum sürekli.

“bu bir süreç tıpkı vücudundaki bir kası geliştirmek gibi.”

başta çok gelişigüzel bi laf gibi duyuluyor. diyosun yani ustam dediğim adamlar sanki pek bişey bilmiyo. basit basit sözler.

ama bunu benimseyince, aslında attığın her adımın zaten seni amacına götürdüğünü anlıyosun. şuan bu soruları sormanız bile o hedefe giden yolun basamakları emin olun. boşa gitmiyor hiçbir çabanız. bileşik etkiyle katlanıyor günden güne. yeterki bunun bilincinde olup sürdürmeye devam edin.

peki diğer mesele. ben nereden başladım ne öneririm?


ortada sır yok. “pazarlama” öğrenen buna tutkuyla bağlanan istisnasız başarılı oluyor. onu bir kere cebinize koyunca, ürünler değişir, mağazalar değişir. iflas edilir yine başlanır. tekrar ve tekrar o gücü bulursunuz.

daha önce kimleri takip ediyordunuz bilmiyorum ama eticarette başarılı tanınan biriyse o kişi, kesinlikle ve kesinlikle bir pazarlama arkaplanı vardır mutlaka. hiç şaşmaz.

bakın sermaye demiyorum, okuduğu okul, mesleği falan değil

pazarlamaya sımsıkı tutunan birinin düşüp de kalkamadığını göremezsiniz. ilk okul terk olabilir sıfır lirayla başlayabilir ve bu işlere kafası basmıyor olabilir. ama pazarlama öğrenme çabası olsun yeter. akıl almaz fırsatları çeker kendine bir şekilde o kişi.

hayat boyu ticarette riskleri azaltmak ve kazançları katlamak için sır arayan başka yerlere bakmasın.


sözün özü, hedefinize varmayı kas geliştirmek gibi düşünüp, geliştireceğiniz kası da “pazarlama” olarak ele alırsanız şuna dönüşeceksiniz.

seçenek bolluğundan kafası karışan değil, içindeki fırsatları görüp değerlendirebilen birine dönüşürsünüz, günden güne, farkında olmadan.

2 Beğeni

Dropshipping konusunda birkaç bişey duydum açıkçası çok iç açıcı konuşulmadı riisklerinden bahsediliyor genelde. Arbitraj konusuna biraz eğilmek mantıklı gibi geliyordu. Artık birde pazarlama bakmam lazım anladığım çok teşekkürler kıymetli bilgiler için.

1 Beğeni

Şahsen bu yollardan geçmiş biri olarak, kesinlikle ilk başlarda dropshipping ve arbitraj yöntemlerini tavsiye etmem. Hatta bu yöntemlere hiç yaklaşmamanı öneririm. Öncelikle Melih hocama katılıyorum: Yapacağına ve başaracağına inanmalısın. Daha sonra, riski minimize eden işlere yönelerek daha sağlam adımlar atabilirsin.

2 Beğeni

evet zaten sürdürülebilir bir iş modeli değil. E-ticareti tanımak size uygun olup olmadığın öğrenmenin bence etkili yollarından birisi. Tabi ki dropshippingi ana iş modeli haline getirmek çok mantıksız ve sürdürülebilir olmayacaktır. Birde herhangi bir pazaryerinde herhangi bir iş modelini yapmak zaten başlı başına bir risk.Tamamen pazaryerinin kurallarına göre oynamak zorundasınız. Hareket alanınız dar,onların kitabına uymayan herhangi bir yanlış yapıldığı zaman hangi iş modelini yapıyor olursanız olun suspend olmanız çok olası. Sadece e-ticareti öğrenmek ve iş süreçlerini kavrayabilmek adına yapılması gereken bir iş modelidir.

2 Beğeni

Evet hocam geçen 10 yıllık bir etsy mağdurunu dinledim. Hesabı suspend yemiş. Adam içerideki parasını bile çekememiş. Yani bu gibi platformlara girmesen olmuyor zaten ödeme sistemleri de ayrı bir muamma ama girdiğin zaman da bunların elinde bir kölesin.

3 Beğeni

Peki pazarlamaya ne ile başlayalım ? kitap veya eğitim ne tavsiye edersin ?

2 Beğeni

Eticaret dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözüken ama fiziksel dükkandan daha zorlu süreci olan bir ticari olay. Fiziksel dükkanınız olduğunda hiç değilse müşteri ile yüzyüze geliyorsunuz. Eticaret olunca işin rengi değişiyor. Yani ürün bulsanız ve satışa sunsanız bile tek başına yetersiz hatta anlamı bile yok. Eminim ki bu serüvene atılmak için youtube videolarını falan izliyorsunuzdur. Size ilk tavsiyem çok abartılan ürünler veya “şu kadar para kazandı bu ürün neymiş hep birlikte analiz edelim hadi” denilen ürünlerden genelde uzak durun.
“Hadi bugün printondemand yapıyoruz inceliyoruz eveet bir senede 1 milyon dolar kazandı şu ürün hadi inceleyelim”

Böyle videoların olma sebebi birincisi youtube üzerinden para kazanmaları veya kurs, birebir eğitim veya eklenti, aracı firma gibi bağlantılar sayesinde sizden para kazanıyorlar.

Türkiyede ki eticaret şirketlerinde yapılan satışlar zaten çinden malı getir burada 5 -10 katı fiyata yükselterek satışa sun.
Yurtdışına satış yapan şirketler üzerinden dükkan açıp iş yapmak istiyorsanız da Amazon başka bir dünya Etsy veya Ebay bunlar bambaşka bir dünya. Hepsinin kuralları, töleransları birbirinden farklı.
Amazon üzerinden satış yapın ingilterede şirket kurun şu kadar para kazanın diye yine youtube videoları var. Yine eğitim satılıyor, suspend yiyen dükkan nasıl açılır diye birebir eğitim kurs falan diyerek yine ekstra para kazanma olayları dönüyor. Aynı olay Etsy bunlar için de geçerli.

İş yapmak istiyorsunuz ne yapayım, ne satılır, nasıl para kazanırım. Bunların cevabı yapılan işe göre değişiyor. Fiziksel iş yapacaksanız kişiselleştirilmiş ürünler daha fazla fiyata gidiyor. Dijitalde genelde ihtiyacı giderecek, sorun çözecek ürünlerin satışı daha olası oluyor.

Burada veya başka bir yerde size şu ürün vey şu kategori, şu niş alanı iş yapar kazandırır demesi yetersiz hatta anlamsız oluyor. Birincisi bugün iş yapan iş koluna 3 ay sonra tanıtımları falan yapıldığından dolayı benzer yüzlerce ürün olmaya başlıyor. İkincisi trend devamlı değişiyor mesela 2 yaz önce lokmacı furyası varken her yere dükkan açılırken 2 3 ay sonra heps teker teker kapatmaya başlamıştı. Şimdi mesela dubai tatlısı falan açıyorlar galiba aynı hüsranı onlar yaşayacak.

Yapılan işte trendi de takip etmeniz kendinizi ona göre konumlandırmanız gerekirse değişilik yapacak manevraya sahip olmanız gerekiyor.

Türkiye üzerinde ki firmaları bilmiyorum ama özellikle Etsy gibi platformlar üzerinden ürün ekleyeyim kazanayım olayı yok o devir kapandı. Mesela Etsy size müşteriyi dışarıdan getirmenizi istiyor. Bu ne demek sen pazarlamanı yapacaksın, dışarıda reklam mı veriyorsun sosyal medya hesaplardan mı müşteri getiriyorsun ne yapıyorsan yap dışarıdan da müşteri getir. İçeride ki potansiyel müşterilerin sınırı belli, sen dışarıdan getir satın alma gerçekleşsin seni üst sıraya çıkartayım. Etsy içinde reklam vereceksin, dışarıdan sosyal medyadan veya websiten üzerinden yönlendirme yapacaksın falan. Kısacası kendi ekosistemini kurmak zorundasın. Yoksa çok çok özel ürün yoksa üst sıralara çıkamıyorsun satış gerçekleştiremiyorsun.
Deli gibi ürün satan binlerce ürün satan kişilerin dükkanlarını iyi inceleyin derim. Bir çoğu eski satıcı uzun yıllar mazisi var. Yeniliklere uyum sağlamış. Ve genelde sosyalmedyaları falan iyi oluyor veya anlaştığı siteler şirketler oluyor müşteri yönlendirmesi oluyor.

Binlerce satış yapmış ve yorum almış kişiden mi ürünü almak istersiniz yoksa daha yeni aynı benzer ürünü satan kişiden mi almak istersiniz.

Yazdıklarım sizleri korkutmasın. Bu iş ticaret ve süreç zorlu ama baştan belli kurallara uyarsanız başarılı olursunuz. Olmamanız için sebep yok.

En önemli tavsiyem satış yapmak istediğiniz platformun satıcılar için oluşturduğu yardım kitapçığını, kuralları ezberlemeniz ve sık sık takip etmeniz. Hatta hatim etmeniz.
Araştırma için size Pinteresti önerebilirim. Hatta trends bölüme bakarsanız bir sürü fikir edinebilirsiniz.

Google trends burada da dikkatinizi çeken ürün falan olursa buradan bakabilirsiniz genel fikir verirç
https://trends.google.com/trends/explore

Not Düşeyim: Youtube videoları sonrasında eğitim videolarına yönlendirme veya sonrasında kendi ürünlerinin satışlarının yapılmasına karşı değilim. Ama zenginlik vaadedilmesi, gerçeklerin çarpıtılarak aktarılması falan bunlar hoşuma gitmiyor. Ama kaliteli eğitimini çarpıtmadan sunmuştur sonrasında daha fazla bilgisini anlatmak için ekstra kurs vermesi veya birebir eğitim vermesi için para kazanması normal.

1 Beğeni