Uzun bir süredir dropshipping iş modelini araştırıyorum, sosyal medya üzerinden birçok kişiyi takip ettim, YouTube üzerinden de birçok eğitim videosu izledim. Açıkçası işi öğrenmek adına çok fazla zaman harcadım. Yaklaşık iki ay önce Türkiye’de bir web sitesi oluşturup satışa başladım. Ürünleri Çin’den getirip satıyordum, ayrıca reklamlar, tedarik ve her şeyle kendim uğraşıyordum. Birkaç satış yapmama rağmen işler istediğim gibi gitmedi ve reklamları kapattım. İzlediğim eğitimler ve okuduğum e-kitaplar, yaşadığım sorunları çözme noktasında bana yardımcı olmadı. Aslında anlatıldığı kadar basit olmadığını fark ettim. İşin içine girdiğinde hiç anlatılmayan sorunlar ortaya çıkıyor. Artık gerçekten bu iş modeliyle para kazanan biri olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü bu işi anlatan herkes eğitim satıyor ve sadece eğitimini pazarlamaya çalışıyor. Aranızda bu iş modeliyle ticaret yapan veya yapmak isteyenlerin düşüncelerini öğrenmek isterim.
maliyetler çok yükseldi dostum. artık işin en profesyonelleri topu zor çeviriyor. olayın içinde görünmez bir %20 var. yoksa %10’ karlılığı bile görmüyor. peki %20 nereden geliyor?
onu bu işin en profesyonellerine sorun. elbette kdv ödemiyoruz demicekler. videolarda zerre değinmeyecekler bile vergi kaçırma muhabbetlerine
ama acı gerçekler bu. o yüzden bunu gizleyen herkes kandırıyor izleyicilerini demektir. isim vermiyorum bilen biliyor.
Naçizane fikrim drop tan 2 kazanıyor.
Eğitimden 100 kazanıyorlar.
Yapılabilir yanıda var yapılamaz yanıda. Artılar ve eksiler var. Detaylı bir rehber yaparım by konuda. Ama şunu söylemek istiyorum bu iş eğitimlere tek kuruş harcamadan da öğrenilecek bir iş. Eğitim almaya vs hiç gerek yok. Hatta pazarlama alanında gelişmek çok önemli. Ürün bulmak eklemek aslında çok kolay
2018 yılında malum kişiden(E.K) bir eğitim alarak Amazon üzerinden Dropshipping’e adım attım. O dönemde hâlâ üniversite öğrencisiydim, elimde ciddi bir sermaye yoktu. Amerika Amazon’dan tedarik ettiğimiz ürünleri Kanada Amazon’da listeliyorduk. Bu modelde nakit gücünüzün olması büyük bir avantaj; ben ise o dönemde kredi kartı limitlerimle baş etmeye çalışıyordum. Yılın son çeyreğinde, döviz kurunun 4 lira civarında seyrettiği zamanlarda, gelen yaklaşık 10.000 Kanada doları tutarındaki siparişlere yetişemedim. Kullandığımız yazılım, fiyat farkı olan ürünleri otomatik bulup mağazaya yüklüyordu, satışlar arttıkça listelediğim ürün sayısını da artırdım. Ancak gelen talebe cevap verecek finansal esnekliğim kalmayınca mağazam sonunda suspend oldu. Yine de o dönem benim için çok değerli bir tecrübeydi. O zamanlar bu model gerçekten kârlıydı ve kazanç sağlıyordu. Ama biz elimize geçeni sermaye yapmak yerine tüketiyorduk malum öğrenci hayatı :) Şimdilerde ise o zamanlar başlayan birçok kişi, sürecin zorlukları ve rekabet nedeniyle tek tek vazgeçiyor.
Bildiğim kadarıyla pazaryerleri de dropshipping modeline karşı, engellemek için büyük pazaryerlerinde(Amazon,ETSY) Dropshipping’i yasaklayan kurallar koyuldu.
Yapan tanıdıklarım var ama bu dönemde sürdürülebilir gözükmüyor. Dropshipping yapsanız dahi yurtdışında bir şirketiniz olmalı, mutlaka iadeleri karşılayabileceğiniz bir deponuz olmalı, stokları ve listeleri kontrol edebileceğiniz bir yazılım kullanmalısınız, gelen siparişlere yetişmek için iyi bir sermayeniz olmalı ve sizi yarı yolda bırakmayacak sağlam tedarikçilere ihtiyacınız var. Bunların hepsini bulduysanız zaten ürünleri stoklayıp satmanız daha mantıklı bence
Bir dönem dropshipping denemelerinde bulundum. Ve bu alan ile ilgili sana verebileceğim en iyi tavsiye; ZAMAN KAYBI.
Bu iş modeli “basit” olarak anlatılıp eğitimlerini satan kişileri zengin etti.
Fakat işin aslı; bu iş modelinde senin de bahsettiğin gibi kapsamlı bilgi gerektirdiği.
Ayrıca her şey ile sen uğraşıyorsan (reklam, içerik oluşturma, ürün ile ilgili bütün konular) kısa sürede öğrendim ve başarıya ulaştım şeklinde bir yaklaşım beklenemiyor.
Belirli bir sermaye isteyen bu iş modeli, devamlılık açısından fazlasıyla zayıf.
Eğer bir marka kurma girişiminde bulunmuyorsan, ürün buldum, tedarik ettim ve sattım şeklinde çok ilerlenemiyor.
Evet belki satarsın fakat işi ölçeklendirme seviyesine getirmek için rakiplerin (özellikle yurt dışındaki) senden fazlasıyla avantajlılar.
Benim tavsiyem;
-Cashflow (Nakit Akışı) sağlayacak iş modeli ile önce hayatını güvence altına al.
*Ay sonunda gelirin belli olsun.
-Ardından orta vadede sana para getirebilecek iş modellerine yönel. (YouTube Otomasyon, hizmet veya bilgi satmak, marka oluşturmak)
*Gelirini arttırmak ve finansal özgürlük için basamak sağlar sana.
-Sonra işleri otomatize etmenin yollarına bak. (ekip kur ve yönet)
Tabii burada senin yetkinlik alanların, hoşuna giden konular, yeteneklerin vb. birçok parametre söz konusu.
Eğer uzun vadeli bir planlama düşünürsen, senin için bunu özelden konuşabiliriz.
Saygılarımla.
Evet maalesef durum dediğiniz gibi işin içinde olan kişiler bunu fark ediyor ama yeni başlayan arkadaşlar biraz daha o çekilen videolara ve eğitimlere inanıyor. Yanıtınız için teşekkürler
Üzücü ama ihtimali yüksek maalesef.
Çok fazla yanlış bilgi dolaştığını düşünüyorum. Rehber için yakından takip ediyor olacağım bence çok faydalı olur teşekkürler.
Siz pazaryerinde denemişsiniz aslından iyi de bir tecrübe olmuş sizin için bende eBay de denemiştim o kadar satışım olmasada ufak tefek bir şeyler kazanmıştım ama bu sefer de ne zaman suspend olacağım diye bekliyorsun yaptığın ticaretin her an engelleneceğini düşünmekte sorun bence uzun vadede zaten dropshipping olayının bir mantığı yok bence sadece sermaye düşük olduğu için kullanılıyor yoksa ürünü toplu alıp depolayıp ticaretini yapsan daha ucuz ve karlı
Öncelikle tavsiyelerin için çok teşekkür ederim
senin de bahsettiğin gibi bende işin içine biraz girince sadece reklam verme kısmının bile ayrı bir dünya olduğunu farkettim söylediğin gibi burada daha fazla zaman kaybetmek istemiyorum.
Diğer bahsettiğin yöntemler hakkında çok bir bilgim yok onları da araştıracağım benim başından isteğim yanımda sadece bilgisayar ve internetin bulunduğu her yerde işimi yürütebilmek ve gelir sağlayabilmek. Ama fiziksel bir ürün de satmak çok istiyorum Türkiye’de üretip dünyaya satmak gibi ama bunun için çokça bilgi ve deneyim gerekiyor sanırım. Belki de bugüne kadar çok araştırmadım ama pazaryerlerinde bir deneyebilirim Amazon gibi ya da tamamen dijitale yöneleceğim.