Bilgisayar başında çalışanların genel sorunu sanırım :) ben gibi DEHB li olan arkadaşlara başka tavsiyeleriniz varsa makbule geçer
Genel olarak hevesli,severek yaptığım işlere kolay odaklanıp içinde kaybolurken, tam tersi durumda ise kendimi Youtube’da araç alım satım videoları izlerken buluyorum
Çalışırken mutlaka arkadan bişiler açıyorum zaten, ama sayacı deneyeceğim:)
Şu an notlara günlük görevler yazıp, görevi bitirince yanına tik atıyorum. Mesela bugün hayp.net e girme görevim vardı :) Görevi tiklemeyince ufak bir rahatsızlık oluşuyor ve işleri bitirmemde kolaylık sağlıyor.
+1 DEHB’li aynı sorun bendede var hocam yapacağım işe hevesli isem hiç bir şey dikkatimi dağıtamıyor ama hevesim yok ise işte yandı bende yandım dmax youtube kanalında 3 sene öncesine kadar indim çözüm bulabilirseniz bilgi verirseniz sevinirim.
Selamlar. Ben bu konuda X’te birkaç kişiye yazdım, sanki bunlardan biri de sizdiniz Göktuğ Bey.
Çok ciddi odaklanma ve bir işi bitirme problemi yaşayan biriyim. Ama süper başlarım, onda üstüme yoktur. (Heveslendiğim işler için geçerli. Diğerlerinde başlamak da sorun.) Hep başlarım ve yarıda bırakırım, hatta tamamlarsam rahat edemem, o derece. (Burada psikolojik sıkıntılar olabilir.)
Şimdi, 42 yaşımda, yarımlarımı tamamlamaya ve ayağa kalkmaya çalışıyorum. Bu noktada da şöyle iki şey yapıyorum son dönemde: Birincisi pomodoro tekniğini ben de uyguluyorum. Bu beni 0’dan en azından 1’e çıkarttı. Uygulama olarak en memnun olduğum ve şu an aktif kullandığım ‘pomocat’. Zaman ayarlamaları daha özgür. Diğer denediklerimde kısa molayı iptal edemiyordum, bunda edebiliyorum ve yapacağım işe, gelişen dayanma gücüme göre oturumumu düzenliyorum. Mesela yapmayı gerçekten sevmediğim ve istemediğim işlerde (ev işleri gibi ) 5 dk x 6 set yapıp uzun mola veriyordum. Artık 10 dk x 6 set yapabiliyorum. (Çok basit, çocukça hatta komik gelebilir ama böyle maalesef. :( ) Ama sevdiğim işlerde (tasarım, dikiş, akademik çalışma gibi) oturumumu daha farklı ayarlıyorum.
İkinci yaptığım da kendimi/isteğimi dinlemeyi bırakıp bir robot gibi davranmaya çalışmak oldu. Tamamen duygusuz şekilde kontrolü sağlayıp kendimi kaldırmaya çalışıyorum. Yaptığım iş müsaitse yüksek sesli hareketli müzik dinliyorum. Bunların bana iki faydası oldu: Birincisi yapmam gereken işleri kendi gözümde gereksiz büyüttüğümü ve zorlaştırdığımı gördüm, bu motivasyonumu artırdı. İkinci olarak da hareketin hareketi; miskinliğin de miskinliği getirdiğini gördüm. Duygusuzca kalkıp yapmaya başladığım işten başarma duygusuyla birlikte keyif almaya başladım.
Biraz uzun oldu, kusura bakmayın. Herkese kolaylıklar ve bol enerji diliyorum. Saygılar…
Siteniz için güzel bir pazarlama teknigi geliştirmişsiniz tebrikler. Ben kişisel olarak deep work çalışma tekniğini izole bir ortamda yüksek focus sağlamayı seviyorum. Bunun için de önceligim tek bir kaynaktan mümkünse çalışmak ve mümkün olduğunca not tutmak.
Ben telefonu uzak tutuyorum o yeterli oluyor odaklanmak için . Mesela bu şekilde 5 dk ara verdim diyelim. Koltuğa oturuyorum ve hiçbir şey yapmıyorum. Bu çok etkili oluyor hem bu şekilde süre dolunca hemen işimin başına dönesim geliyor. Ara verdiğimde bir kitaba dahi baksam o ara en az 20 dkya uzuyor
Bende de asıl sorun işin başına geçmek oluyor. Geçtiğim anda işime devam edebiliyorum ama o ana kadar kolay olmuyor. Yapılmayan bir iş daha çok strese sokuyor, strese girdikçe iş yapılası gelmiyor. Değişik bir döngü içine giriliyor. Telefonların, sahte dopamin salgılanmasına neden olmasıyla beynimizi mahvettiğini hepimiz biliyoruz. Brain rot olarak geçen bu tabir, günümüzde en büyük düşmanımız muhtemelen. Herhangi bitirmem gereken basit bir işe bile giriştiğimde, vermiş olduğu başarma, bitirme hazzı insanı daha da motive hale getiriyor.
Pomodoro molalarında şöyle bir şey yapıyorum: 5 dakikalık hafif bir egzersiz:
Squat, plank, mekik, merdiven inip çıkma veya hiçbiri olmuyorsa sadece yürümek gibi.
Bedenin hareketlenmesi, zihni ciddi anlamda hem tazeliyor, hem de güçlendiriyor.