Beynimizi nasıl "geliştiririz"?

Yapay zekaya alıştıkça bazı yeteneklerimde körelmelerin meydana geldiğini gördüm, eminim ki bazılarınızda da bu durum mevcuttur. En basitinden kreatif düşünme yeteneğim bariz köreldi, tasarım yaparken aklıma fikir asla gelmiyor, eskiden neler neler yapıyordum şuan gptden fikir almadan aklıma bir şey gelmiyor, verilen fikiri geliştirebiliyorum sadece.

Siz bu durumu nasıl aşıyorsunuz?

Umarım gelecekte wall-e de ki elemanlara dönüşmeyiz…

6 Beğeni

Müthiş bir konu. Öncelikle şunu belirteyim, ben pazarlama süreçleri için yapay zekadan amelelik yönüyle faydalanıyorum. Yani fikir alışverişinde çok tercih etmiyorum. Bir konuda kendimi geliştirmek istediğimde konuya dair makale, video, kitap ne varsa ediniyorum ve bunları tüketiyorum. Pazarlama için bilgi edinerek gelişebiliyorsunuz ama tasarım için bilmek muhtemelen yetmeyecektir. Yaratıcılık böyle bir şey değil.

Beyni daha yaratıcı bir hale getirmek için bazı şeyleri hayatımıza entegre etmemiz gerekebiliyor. Mesela sessiz bir ortam, doğa yürüyüşü gibi günlük rutinler, düzenli spor, daha az mavi ışık maruziyeti gibi gibi. Yapaylığa karşı doğal çözümler…

Bu arada hepsini yapıyorum ve üretkenliğime ciddi derecede katkısı oldu. 2 senedir kırsalda yaşıyorum. Sessizlik, doğa yürüyüşleri, vücut geliştirme, kum torbasıyla 15-20 dklık mesailer. Bunlar hayatımda. Bir uykuyu bozdum şu son aylarda. O biraz çelme takıyor ama eski zihinsel performansıma göre hala çok çok daha iyiyim. Bir de satranç oynuyorum şimdi. Hızlı karar verme noktasında gelişmek için başladım, bakalım işe yarayacak mı :)

3 Beğeni

Harikasınız hocam feci kıskandım rutini Allah bozmasın diyelim de nazar değmesin :)

Spor ve yürüyüşe bi ara başlıyorum sonra üşenip bırakıyorum bırakış o bırakış oluyor, aslında yaparken keyifde alıyorum ancak sürdürülebilirlik konusunda genel bi sorunum var.

Satranç olayı iyiymiş bende mi öğrensem acaba :D

1 Beğeni

Atomik alışkanlıklar kitabını okumanızı öneririm mutlaka, bu kitabı okuyana dek ben de sürdürülebilirlik konusunda çok başarılı değildim. Mesela uzun yıllar dövüş sporlarına ilgi duydum, ama bir adım atmamıştım. Bir hocayla çalışsam 15-20 dakikayı çok kısa bulacak, müsade etmeyecekti. Ben ise eve ekipmanları alıp udemy+youtube üzerindeki kaynaklardan öğrendim.

Bu tür şeyler için alternatif, kolay yollardan ilerlerseniz bence sürdürelebilir olurlar. Ayrıca bir süre sonra zor görünen yollardan gitmek de basitleşiyor bu sayede.

Çok sağolun iyi dilekleriniz için, bilmukabele.

1 Beğeni

Kitap önerisi için teşekkür ederim en kısa sürede okuyacağım

iyi geceler dilerim hocam o7

1 Beğeni

Sağolun, kitap sizi küçük ve faydalı alışkanlıklar edinmek zorunda bırakacaktır :) iyi geceler sizlere de.

1 Beğeni

“eskiden neler neler yapıyordum şuan gptden fikir almadan aklıma bir şey gelmiyor, verilen fikiri geliştirebiliyorum sadece.”

Eskiden neler yapıyorsan ve onlar neyse onlara dönmeye devam etmek okuduktan sonra aklıma gelen ilk çözüm oldu.

1 Beğeni

İki internet içerik kaynağı önereceğim:

  1. Justin Skycak
  2. Justin Sung

Ön isimler aynı, fakat farklı kişiler :slight_smile:

Blog, youtube, twitter hesapları var. Ben hepsini takip ediyorum.

Bu kişilerin sevdiğim yanı şu: Alışıldık kişisel gelişim literatürünü paylaşmanın çok ötesine geçiyorlar. Bunları, kognitif bilim literatüyle harmanlayıp kıyaslayarak analiz ediyorlar.

Bunlardan öğrendiğim ve şu sıra alışkanlık yapmaya çalıştığım bir ders şu:

Zihni yormamız gerekiyor, bir konuyu iyice öğrenmek için. Dijital araçlar, bizi bundan uzaklaştırıyor çok zaman. Youtube videoları, Notion gibi not alma araçları, bir şeyi öğrendiğimiz zannını üretirken aslında bizi yanıltıyor. Zihin ne kadar çok emek harcarsa, bir meseleyi o kadar iyi öğreniyor. Bu yüzden, bu tarz kolaylaştırıcı araç ve alışkanlıkların cazibesine fazla kapılmamalı.

Bunun dışında daha sayısız dersler var, alınabilecek. Ara ara fırsat çıktıkça ben de paylaşmaya çalışırım.

3 Beğeni

Evet, maalesef her şeyi yapay zekadan istediğimizde bir süre sonra beynimiz hantallaşıyor. Bırakın bir proje geliştirmeyi düşünemiyorsun artık. Zaten araştırmalar, beynin daha zor görevlerle karşılaştıkça ve daha zor işler istendiğinde geliştiği kanıtlamıştır.

Bence beyni geliştirmenin en etkili yollarından biri düzenli kitap okumaktır. Ayrıca, sık sık unutkanlık yaşıyorsanız, zihin haritaları oluşturmak öğrenme sürecinizi ciddi şekilde geliştirecektir.

Kısa kaydırmalık videolar yüzünden insanların anlama ve dikkat süresinin 20 saniyelere düştüğünü göz önünde bulundurursak, beyni geliştirmek için sadece görsellere değil, bazen dinleyerek öğrenmeye de yönelmek oldukça faydalıdır çünkü dinlerken de bir çok şeyi süzgeçten geçiriyorsun. Ben bu şekilde çok verim aldığımı söyleyebilirim.

Yediklerinize dikkat edin. Hayatınızdan ekmek, pilav, makarna, paketli abur cubur v.b. şekerli gıdaları çıkardıktan sonra zihninizdeki değişimi fark edeceksiniz.

sabahları güne karbonhidrat ile başlamak beyni aşırı tembelleştiriyormuş, sanırım o yüzden hayatınızdan çıkarın dediniz hocam, hayattan çıkarmak değilde gün içi yerine akşam vaktinde yenirse o şekilde olabilir çünkü karbonhidratta lazım enerji için

Ben değil sabahları, tüm gün neredeyse karbonhidratı (unlu mamuller) hayatımdan çıkardım.

Yulaf ezmesi v.b. gıdalarla da bu enerjiyi sağlayabilirsiniz.

Sadece ekmek yemeyi tamamen bırakın ve hem zihinsel hem de fiziksel değişimi yaşayın.

diyetisyen veya o tarz bi bilgim yok ama yulaf ezmesinde de karbonhidrat yeterince yok mu hocam? Yani karbonhidrat yine alıyorsunuz

Bu arada ekmeği bende çıkardım, sağlık açısından gibi değilde yemeyi sevmediğimden sadece.

Tavsiye için teşekkür ederim

“Karbonhidrat ihtiyacını mayalı olmayan yiyeceklerden de alabilirsin” anlamında yazmıştım. Yulafta maya yok ama ekmek ve türevlerinde mayanın kralı var :slight_smile:

Bu da insanı inanılmaz şekilde hantallaştırıyor ve zihinsel olarak da çok etkiliyor.

Sevgiler.

1 Beğeni

Ha şimdi anladım hocam, mayanın etkilerini bilmiyordum uzak durmakta fayda var o zaman dediğiniz gibi

iyi akşamlar dilerim

1 Beğeni

Bence kendi adıma söyleyecek olursam yapay zekadan çok daha önce bazı yeteneklerimde körelmenin başladığını yapay zekanın hayatımıza girdikten sonra iyice anladım. Bunun en büyük nedeni daha önce başka postta belirttiğim gibi hayatımız aşırı hızlandı. Aşırı dış etkenlere maruz kalıyor beynimiz. Bu da normalde olması gerektiği gibi davranış sergilememeye başlamamıza neden oluyor.

Mesela önceden üniversite zamanlarımda çok rahat kitap okuyabilirken şimdi odaklanma sorunu yüzünden kitap okumada zorlanıyorum. Bir süre sonra kendimi hayal kurarken buluyorum ve sonrasında kitap okumaktan bir şey anlamıyorum. Bunların en büyün nedeni devamlı her şeyin hızlanması olarak görüyorum. Şimdi durum daha beter vaziyette hatımıza youtube shorts, reels gibi kavramlar girdiğinden beynimizin uyarılması ve dikkatimizi verebileceğimiz süre aşırı kısalmış vaziyette.

Yapay zekanın hayatlarımıza girmesi sonucu herkes farklı bir şekilde farklı boyutta etkilenecek bu kaçınılmaz zaten. Bence yapay zekadan dolayı bu yaşadıklarınız olmuyor sadece süreç hızlandı. Bu şeyleri yaşıyordunuz zaten yapay zeka sonrası farkına varıyoruz bazı şeylerin.

“eskiden neler neler yapıyordum şuan gptden fikir almadan aklıma bir şey gelmiyor”

Eskiden daha stabildi hayatlarımız, daha yavaştı ve beynimiz sürece adapte olabiliyordu. Eskiden yaptığınız şeylerden dolayı da fikirleriniz falan geliyordu.

Yapay zeka olmamış olsa yine bu süreci yaşayacaktık belki biraz daha gecikecekti.

Yapay zeka’nın benim hayatıma girmesi sonrasında bende körelme olmadı bilakis daha düzenli ve programlı oldum. Yapay zekayı @GOKTUG’ un yaptığı gibi en çok amelelik kısımlarında kullanıyorum ve is sürecini hızlandırmak için kullanıyorum.

Stresle baş edebilme ve odaklanmayı sağlayabilmek için düzenli yürüyüş yapıyorum 5km veya hava güzel olursa 10km. Bir de 4 yıldır OMAD (One Meal A Day) ile tek öğün yemek yeme düzenini uyguluyorum.

Son olarak işimle alakalı olmadığı sürece kısa videolar izlemiyorum.

2 Beğeni