Beats to Bytes / Kabinden Satırlara

Merhaba Hayp, ben Doruk.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Reklamcılık mezunuyum. Ancak son senemde, ajans hayatının bana göre olmadığını fark ettim ve bunun üzerine hobim olan müzik prodüksiyonunu DJ’liğe entegre ederek yeni bir yol çizdim.

Kuşadası’nda bulunan elektronik müzik mekanları Lure ve Hall’da müzik direktörlüğü yaptım. Özellikle Lure’da, proaktif bir manifestoyla her tür inancı ve yaşam tarzını kapsayan bir topluluk oluşturduk. Bu vizyonu müzikle harmanlayarak, Lure ve Hall’un markalarını yarattık ve böylelikle ben de Kuşadası’ndan hiç beklenmeyecek iki mekanın ortaya çıkmasına ciddi bir katkıda bulunmuş oldum.

Miss Monique, Alex Stein gibi global sanatçıları ağırlayarak, yerel sahnenin endüstri standartlarında gelişmesi için çabaladım. Bu süreçte, düşük bütçeli bir rockstar hayatı yaşadım ancak gece hayatının olumsuzluklarından uzaklaşmak için radikal bir karar alarak her şeyi bıraktım ve yeni beceriler edinmek üzere farklı bir yola girdim.

Şubat ayında SEO öğrenmeye başladım. Bu süreçte, yapay zeka üzerine biri Türkçe, diğeri İngilizce olmak üzere iki web sitesi kurdum. Şu anda bir SEO ajansında çalışabilecek düzeyde bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum.

Yapay zeka ile ilgili içerik üretmek, bu alanda kalmamı sağladı ve ufkumu genişletti. ChatGPT ve Visual Studio Code kullanarak birkaç demo uygulama bile geliştirebildim. Şu sıralar AI otomasyonlarıyla ilgileniyorum ve günlük hayatta karşılaştığım problemlere çözümler sunan basit App/SaaS projeleri geliştirmeyi hedefliyorum.

Özellikle marka yaratma konusunda kendime güveniyorum. Planım, edindiğim SEO deneyimini de kullanarak, projelerimin pazarlamasını belli bir noktaya kadar kendi çabamla yapmak. Bu şekilde, yeni ve sürdürülebilir bir hayat kurmayı amaçlıyorum.

Bu yolculuk kolay değil, ama sürece inanıyorum.

6 Beğeni

Hoşgeldiniz,

Bir SEO’cunun hayplandığını görmek güzel :)

1 Beğeni

Hoşbuldum,

SEO’cu olmaya yeter mi bu bilmiyorum :upside_down_face:

Yaklaşık 1 ay boyunca ilgilendim bu siteyle ve öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım ama kruger efektim normal düzleme indikce trafiği kazanca dönüştürecek yeni alanlara sardım.

3 Beğeni

Hoş geldin Doruk

Öncelikle ne kadar renkli ve dolu dolu bir yolculuk yaşamışsın, okurken çok etkilendim. Bu yeni yolda SEO ve AI alanlarında başarılı projeler üreteceğine eminim.
Eminim burada paylaşacağın deneyimlerin ve projelerin, senin gibi yeni şeyler denemek isteyenler için de ilham kaynağı olacak.

tekrar hoş geldin birlikte çok şey paylaşacağız gibi görünüyor

1 Beğeni

hoşgeldin @doruk frekanslarımız çakışıyor kafalarımız uyuşuyor seni buralarda gördüğüme çok sevindim

bende müzik prodüksiyon yapıyordum fl studio da baya zaman bıraktım şimdi hobi amaçlı takılıyorum yine

varmıdır parçaların falan

1 Beğeni

yaptıklarını zevkle takip ediyorum @Melih_Cat , fazlasıyla ilham verici ve yol gösterici.

ben de şimdilik farklı bir yöne odaklanıp daha sonra tekrar dönmeyi planlıyorum.

yayınladıklarıma burdan ulaşabilirsin:

1 Beğeni

hoşbuldum, çok teşekkür ederim.

buradan çıkacakl şeylerin birbirini tetikleyeceğine inanıyorum.

1 Beğeni

Oo bunlar bambaşka bi seviyeymiş ya tebrik ederim

benimkiler biraz apaçi usulü kalıyor :sweat_smile:

2 Beğeni

tertemiz mix master valla tebrik ederim. ayrıca dinlenmeler de gayet tatmin edici.

özellikle youtube’da baya dinleneceğini düşünüyorum bu tarzın. gözüme direkt “bass boosted car songs” gibi isimlerle milyonlarca dinlenen parçalar geldi.

collab yapmak isterim bir gün :melting_face:

2 Beğeni

mix mi :sweat_smile: kırmamak için söylediğini anlıyorum da senin parçadaki o atomlarına kadar ayrışmış frekansları duymasaydım benimkine mix derdim

bide şu mix olayı için neden hala sağlam bir ai çıkmadı anlayamıyorum. prodüksiyonu yapsak da geri kalanı ona bıraksak mükemmel olurdu

evet youtubede o türden ilgi görüyor bakalım neden olmasın teşekkür ederim heveslendirdin beni yine bu işlere (:

1 Beğeni

yok gerçekten çok temiz geldi kulağıma, eğer az element kullandıysan zaten mix’in %90’ı oturmuş oluyor. frekanslarla cebelleşmek zorunda kalmıyorsun. 40-50 kanala çıkınca profesyonel değilsen dengeyi ayarlamak çok zor oluyor. ben de son zamanlarda kanal sayısını azaltmaya çalışmıştım böylece her şeyin bir yeri olduğu için frekanslar üst üste binmiyordu. samimiyim, tertemiz geldi mix’in.

ai mixerların gelmesine az kaldı bence. eminim waves, izotope bunun için uğraşıyorlardır

rica ederim, ben de sana parçaları atarken “ulan bunca yıl emek verdik, ara sıra bakmalıyım” motivasyonuna geldim, ben de teşekkür ederim :black_heart:

1 Beğeni

valla doruk güzel gazladık birbirimizi ben yine ufaktan başladım :smiley:

şimdi 10 sene falan önce çok hevesliydim ama o zaman imkanlar sersefildi resmen. bilgi için kaynak yok, ekipman yok bide bunların üstüne para da kazandırmıyodu bugünki gibi.

mesela aklıma şu geldi

nerdeyse 6 yılı aşkın pazarlamayla ilgilenmeye başladım. acaba diyorum bu tecrübelerle müzik alanındaki mahlasımı nasıl tanıtırım falan. birkaç formül geldi aklıma paylaşayım bu vesileyle.

1- konumlandırma
eskiden bir stil benimsememiştim.

sürekli farklı tarz veya vibe üzerinden üretiyordum müzik. ama duyulduğunda beni çağrıştıracak bir imzaya sahip olacağım bu sefer.

2- üretim
geçmişteki kafa yapımı şimdiyle değiştirince en büyük zorluğu aşıyorum.

şimdi hiçbir parçaya sıfırdan başlamayacağım. fabrika gibi bir otomasyon çözüme ihtiyacım var. bu yüzden üretim sürecini şablonlaştırmam gerekiyor.

bu yüzden hazırladığım templateler üzerinden üreteceğim her seferinde.

intro ve outroya kadar herşey hazır olacak. enstürmanlar değiştirilir. melodi değiştirilir. vokal değiştirilir.

ama mümkün olan en kolay ve seri üretimi sağlamalıyım.

bu benim girişim serüvenimde de hep böyle oldu. başarılı bir ürün tutturana kadar onlarca ürün denerdik. bunun için de her ürünü MVP olarak başlatırdık.

3- süreklilik
ürün ne olursa olsun pazarlamanın olmazsa olmazıdır bu.

müzikte ritim neyse aynısı. eskiden müzikte bu disipline sahip değildim. gelişigüzel zamanlarda üretip yayınlıyordum ve PR konusunda ciddiyetim yoktu.

şimdi ritmik bir şekilde ilgi göstereceğim, parça yayınlayacağım.

4- teslimat
dün tiktok açtım mesela

spotfiy’a falan da gireceğim. dağıtım kanallarını aktif kullanacağım.

5- feedback
pazarlamadaki gibi ürün analizden pazar analizine kadar geri dönüşleri izleyeceğim.

neyin tutup tutmadığı konusunda dün biraz araştırma yaptım. ibrahim tatlıses ft dualipa gördüm örneğin. vokal tarafında şuan bu sounda talep var gibi. başka gördüğüm bi detay, drum tarafında reggeaton bi sample var. o da bir noktada türk dinleyeceğini yakalıyor.

yani bu gibi şeylere dikkat edeceğim.

SONUÇ OLARAK…

bu tutkuyu yıllar içinde geliştirdiğim meslekle harmanlasam ne olacak diye merak ediyorum. şöyle birkaç canlı denemeden sonra tecrübelerimi paylaşır fikir alışverişi de yapabiliriz (:

2 Beğeni