Odaklanma için belirli süreler ayırarak kısa molalarla çalışma sürecini optimize edin.
25 dakika çalışma, 5 dakika mola (Pomodoro tekniği).
4. Önceliklendirme
En önemli ve acil işleri ilk sıraya koyarak enerji seviyenizi en verimli şekilde kullanın.
Sabah ilk iş olarak önemli bir raporu tamamlamak, e-posta kontrollerini daha sonraya bırakmak.
5. Fiziksel Hazırlık
Vücut sağlığınızı destekleyen aktivitelerle enerji seviyenizi yükseltin.
Güne esneme hareketleriyle başlamak veya hafif bir yürüyüş yapmak.
6. Konsantrasyon Teknikleri
Odaklanmayı artıracak yöntemler uygulayın.
Derin nefes alma egzersizleri yapmak veya bir işe başlamadan önce 1-2 dakika meditasyon yapmak.
7. Not Tutma
Düşüncelerinizi düzenli bir şekilde not alarak zihinsel karmaşayı azaltın.
Yapılacaklar listesini bir deftere yazmak veya bir uygulama kullanmak.
8. Kendini Ödüllendirme
Tamamlanan görevlerden sonra küçük ödüllerle motivasyonunuzu artırın.
1 saatlik derin çalışmadan sonra sevdiğiniz bir kahveyi içmek veya kısa bir yürüyüş yapmak.
9. Rutin Oluşturma
Düzenli bir rutinle odaklanma alışkanlığı kazanın.
Her sabah 9:00’da aynı masada çalışmaya başlamak.
10. Analiz ve Gelişim
Çalışma sürecinizi gözden geçirerek zayıf noktaları geliştirin.
Gün sonunda, odaklanmanızı neyin bozduğunu not alarak çözüm üretmek (örneğin, sık sık sosyal medyaya girme sorununu fark edip uygulamaları devre dışı bırakmak).
Bu paylaşım benim için güzel oldu, bir çoğunu uygulamış olsam da güzel denk geldi. Odaklanma benim en büyük problemlerimin başında geliyor. Bir şekilde başa çıkmaya çalışıyorum “Pomodoro Tekniği” ni kendi çalışma düzenime ve hayat akışıma uyarladım. Bir de geçen gün Melih’in Twitterda paylaştığı zaman öğrendiğim Obsidian not alma uygulaması var bu uygulama hayat kurtaran cinsten. Bunları birleştirerek bir şekilde düzene girmeye çalışıyorum.
Mesela bu yazıyı daha önce görmüştüm yanıt vermek istedim sonra başka bir şeye odaklanmaya çalışınca unuttum. 3 farklı tarayıcı açık ve toplamda 70-80 sekme açık vaziyette. Sekmeleri kendı içersinde gruplamış vaziyetteyim ve erteleme, unutma veya vazgeçme durumlarında diğer sekmelere devam ediyorum. Sonra geri dönüp devam ediyorum kaldığım yerden. Gün içerside en az 5-6 farklı alan üzerinde araştırma, çalışma, üretme, öğrenme sırasıyla bunları uyguluyorum.
Örnek vermem gerekirse yapay zeka ile araştırma yapmak sonrasında yapay zeka midjurney üzerinde stok görseller üretmek sonrasında sosyal medya paylaşlımları için hazırlık yapmak sonrasında websitesi için yapay zekaya yazılar yazdırmak onun uygun şekilde olması için araştırma yapmak aynı şekilde eticaret satışı için ürünler hazırlamak, yeni ürünleri araştırmak, trend takibi yapmak için sosyal medyada dolaşmak, rakip incelemesi ve analizi yapmak buraya yazdığım işlerin bir kısmı oluyor. Yazmaya devam etsem destan olacak :))
Normalde adım adım ilerlemek işleri bitirip diğerine geçiş yapmılması gerekiyor ama bende bu olmuyor ne yazık ki. İşlerin bir kısmı bitiriliyor ama geneli yarım kalmaya müsait oluyor.
Bu yazdıklarım bazılarınıza abartı gibi gelebilir ama benim durumumda olan insanlarin çok iyi anlayacağını düşünüyorum.