Nereden başlamalıyım?

11 yıllık devlet memurluğum ve yaklaşık 1 yıldır dijital bir girişim planım var.Üniversiteden birkaç arkadaşımın dijitale yöneldiğini, başarılı olduklarını gördüğümden beri bende yapabilirim diye düşünmeye başladım.

Şuan henüz deneme bile yapmadım sadece internetten araştırma ve öğrenme modundayım fakat bir yerden başlamak istiyorum.Arada kalıyorum, e-ticaret mi veyahut yapay zeka alanında mı birşeyler yapmalıyım diye.

Burada bir şekilde bir alan seçmiş, başlamış, ilerleyen arkadaşlar neler önerebilirler?Nasıl karar verdiniz, nasıl ilerliyor işler?

aslında göründüğü kadar zor değil hiçbir alan. daha doğrusu şöyle diyeyim, bir alan seçerken eğer tüm zorlukları en başta görebilseydi, hiç kimse o işe kalkışmazdı zaten.

demem o ki şu alan kolaydır burası zordur tavsiyesi çok genel geçer kalır gibime geliyor.ben dijital hizmetlerde verdim eticarette yaptım.birçok deneyim kazandım.şimdilerde yapay zeka yada saas tarafına geçmeyi düşünüyorum.

bence çok büyütmeye gerek yok

1 Beğeni

Merhabalar, adım atmadan önce aklınıza yatan iş modellerini detaylandırıp, olumlu ve olumsuz senaryoları masaya yatırıp, sonrasında küçük denemeler yapmanızı tavsiye ederim. İşi yapabiliyor olmakla, o işi severek yapıyor olmak arasında çok büyük farklar var. Size uygunluğunu da test etmiş olun. Mevcut işinizi hemen bırakmaktan ziyade, kaldıraç olarak kullanmak daha mantıklı olabilir. Yapmaya karar verdiğiniz işi yapanlarla küçük sohbetler gerçekleştirip onlardan da olumlu olumsuz tecrübeleri de dinlemekte fayda var.

Yapay zeka ve e-ticaret kendi içerisinde de detaylı olarak farklı iş modelleri barındırıyor. O yüzden sosyal medyanın pek gazına gelmeden sizin için doğru olanı belirlemek atılacak en güzel ilk adım olacaktır diye düşünüyorum.

Ben Amazon platformunda satış yapıyorum ve mevcut fiziksel işimi de sürdürüyorum. Benim mevcut işimde mesai saatinin serbestliği bunu yapmama engel değil. O yüzden ikisini birlikte sürdürüyorum. Ancak ilerleyen dönemde satış kanallarımı çeşitlendirip ekip kurup tamamen e-ticaret alanında ilerlemeyi planlıyorum. Zaman ne gösterir bilemiyorum tabi. Bu tarafta sorularınız olursa naçizane cevaplamaya çalışırım.

Kararınız ne olursa olsun, bol şans diliyorum.:crossed_fingers:t2:

2 Beğeni

Katılıyorum, emin olana kadar mevcut işinizi kesinlikle bırakmayın.

Özellikle globalde benimsenen, side-hustle denen bir kavram var. Yani ne yapacaksanız yapın önce yan iş olarak yapın.

Ben de bu yıl başında SaaS tarafına geçtim. İlk girişimim 7 ay sürdükten sonra sonlandırdım. Kazanç sağladım ama ondan daha çok tecrübe kazandım.

Bir sonraki girişimlerim şuan geliştirme aşamasındalar. Edindiğim tecrübelerle, önceden takıldığım birçok engeli aşabiliyorum.

Yani kervan gerçekten anca yolda düzeliyor bakalım daha neler yaşayacağız :)

1 Beğeni

bu düşüncelere dalan devlet memurları 2 ye ayrılıyor,

1ncisi “yaw falanca arkadaş internetten satış yapıyor aldı başını gitti, bizimde bişeyler yapmamız lazım para orda” diyenler

2ncisi "sosyla medyada, twitterda, youtube’da ve hayp’da girişimcilik üzerine yapılan sohbetlere dahil olup, benim de kendime bir yol çizmem lazım, ben buraların adamıyım diyenler.

1nci tip arkadaşlar için yol çok uzun değil, bu ekosistemde geçireceği süre cebindeki parası ile doğru orantılı.

2nci tip arkadaşlar için ise bu hikaye hiç bitmez, başarının garantisi yoktur ama insanın kendini ait hissettiği yerde olmasının hazzı başkadır.

şu an bu toplulukta bulunmanız 2nci tip kişilik olduğunuzu gösteriyor, yetenek, imkan ve kabiliyetleriniz ölçüsünde bir yerden başlayın. gerisi gelecektir.

e-ticarete başlayacaksanız, ben pazaryerleri ile başlanılmasını tavsiye ediyorum. çünkü bu iş modelinde masraflar satış gerçekleştikten sonra ortaya çıkıyor, satış yoksa gider yok, satış olduğunda giderler çıkıyor ve net bir karlılık ile yolunuza devam ediyorsunuz.

kendi web sitemi kurayım vs dediğinizde, ilk kurulum maliyetleri ve sonrasında siteye trafik çekebilmek yani alışveriş yapacak insanları bulabilmek için reklam maliyetleriniz olacak.

reklam biraz kumar gibidir, bastıkça basarsınız ama başlangıç durumunda genellikle hep para yakarsınız.

kendi web sitenizi ayakta tutacak finansal kaynağı pazaryeri ticaretinden elde ederseniz oyuna 3-0 önde başlarsınız. kafanız rahat eder.

1 Beğeni

Teşekkürlerimi iletiyorum ve evet para orda denilerek bir maceranın içine girmenin ne kadar yanlış olduğunu tahmin edebiliyorum.Zaten bu sebeple dediğiniz gibi heyecan aramak yerine sizin gibilerin tavsiyelerini pür dikkat kesiliyorum.

Trendyol gibi pazaryerlerinde başlayıp devamında kendi eticaretimi kurmak noktasındaki önerilerinizde direk yazıldı kafama.Çok makul ve mantıklı görünüyor.:pray:

1 Beğeni