Şuan 7 tane dijital girişimin kurucusu ve yöneticisi olan Pieter Levels’in bu kitabı gerçekten ilham verici.
Bazı notlarımı paylaşayım.
İşe yarayan bir şey elde etmek için 10 ila 30 ürün denemeniz gerekebilir. Bu yaklaşım böyle işliyor. Bir şeyler üretirsiniz ve neyin tutacağını görürsünüz. Tek bir ürün gönderip anında başarılı olan kimseyi tanımıyorum.
Bir şey ilk başta tutmadıysa, muhtemelen daha sonra da tutmayacaktır. Bu yüzden yeni bir şey yapın ve tekrar deneyin.
İşbirlikleri fikir üretme konusunda işe yarayabilir ama bence fikir üretmenin en önemli kısmı fikirleri kendiniz bulmaktır. Çok fazla kişiden fikir almaya başlayınca kafa karıştırıcı olabiliyor.
Küçük başlamak bu yüzden önemli. Nişler, içinde çok fazla oyuncu bulunmayan küçük pazarlardır. Nişler harika bir başlangıçtır çünkü genellikle büyük şirketlerin ilgilenmek istemediği küçük ekonomik değere sahiptirler.
Nişler 2006’dan itibaren ana akım medyada startup’ların yükselişinin yarattığı “ya büyük ol ya da evinde otur” tavrına karşıdır. Bu tutum saçmalıktır zaten. Çünkü büyük şirketlerin çoğu çok küçük başladı.
Şimdi önceki müşterilerinizin başka neye ihtiyacı var? Bir ödeme altyapısı mesela. Tamam, zaten elinizde müşteriler var. Bu yüzden bu yeni hizmeti onlara kolayca satabilirsiniz. Bu dikey entegrasyondur. Mevcut müşterilerinizin ihtiyacı olan ürünler üreterek büyütürsünüz şirketinizi.
Devamı gelecek. O zamana kadar bu arkadaşı biraz inceleyin derim:
levelsio twitter