Kimsenin istemediği özellikleri geliştirmek için 6 ayımı nasıl harcadım

https://www.reddit.com/r/startups/comments/1gb7n1y/how_i_wasted_6_months_building_features_nobody/

Herkese merhaba,

az önce reddit’te gezerken gördüğüm bu postu ve altındaki bir yanıtı paylaşmak isterim.

Bunu kabul etmek acı verici ama ilk 6 ayımı ve kendi paramın yaklaşık 40.000 dolarını tamamen izole bir şekilde bir girişim kurmaya harcadım. Birçok teknik kurucu gibi, müşterilerin ne istediğini bildiğimi düşünerek özellikleri izole bir şekilde oluşturmanın klasik tuzağına düştüm. İşte zor yoldan öğrendiğim şey.

Pahalı Varsayım

Varsayımım basitti: Müşteriler bir sorundan şikayet ediyorsa, bir çözüm isterlerdi.

Yanlış.

Kesinlikle hiç kimsenin kullanmak istemediği bir otomasyon araçları paketi oluşturdum. Neden? Çünkü müşterilerin gerçekten ne söylediğine değil, ne istediğini düşündüğüme dayanarak oluşturuyordum. Yaşadıkları bir sorundan bahsediyorlardı ama bu sorunun onlar için çözülmesini gerçekten umursayıp umursamadıklarını veya sadece şikayet etmek isteyip istemediklerini gerçekten anlamak için zaman ayırmadım. Ve bu sorunu çözmek için doğru çözümün ne olduğunu anlamak için asla uygun zamanı ayırmadım.

Uyanma Çağrısı

Dönüm noktası özellikle acı verici bir satış görüşmesi sırasında geldi. Potansiyel bir müşteri bana, “Bu harika, peki ya [hiç düşünmediğim temel özellik :man_facepalming:t2:]?” diye sordu.

Bunun yerine sahip olduğumuz tüm gelişmiş özellikleri güvenle açıkladım. Cevapları ne oldu? “Bu harika, ancak temel sorunumuzu çözmüyor.”

O zaman anladım: Müşterilerim için öncelik olmayan sorunlara çözümler üretmek için aylar harcamıştım.

Gerçek Sorun

Şunu yaptığımı fark ettim:

• Müşteri görüşmelerini kendi önyargılı bakış açımdan okumak
  • Kanıtlardan ziyade varsayımlara dayalı özellikler oluşturmak
  • Bakmadığım yerlerde gerçekleşen önemli konuşmaları kaçırmak

Sonra Ne Yaptım

Ürün geliştirmeye yaklaşımımızda üç temel değişiklik yaptım:

1. Gerçek konuşmaları izlemeye başladım
  • Sektör anahtar kelimeleri için uyarılar ayarladım
  • Rakiplerden bahsedilmesini takip ettim
  • İlgili alt dizinleri ve forumları izledim
  • Sosyal medya tartışmalarını analiz ettim
  1. Bir “sohbet veritabanı” oluşturdum
  • Sektörümüzden her bahsedilmesini kaydettim
  • Ortak sorun noktalarını kategorilere ayırdım
  • Özellik isteklerini takip ettim
  • Rakipler hakkında tekrar eden şikayetleri not ettim
  1. Bir puanlama sistemi geliştirdim
  • Bahsedilme sıklığı
  • Sorun noktasının yoğunluğu
  • Ödeme isteği
  • Uygulama karmaşıklığı

Sonuçlar Göz Açıcıydı

Üç ay boyunca gerçek konuşmaları izledikten sonra:

• Hedef pazarımızın en önemli 3 sorun noktasının varsaydığımızdan tamamen farklı olduğunu keşfettik
  • Müşterilerin varlığından haberdar olmadığımız geçici çözümler kullandığını gördük
  • Pazarımızdaki yeterince hizmet almayan birkaç niş belirledik
  • Rakiplerimizin zayıflıklarını kendi müşterilerinden öğrendik

Öğrendiğimiz Temel Dersler

1. En iyi ürün geri bildirimi görüşmelerde değildir
  • İnsanlar doğal konuşmalarda daha dürüsttür
  • Forumlar ve sosyal medya gerçek sorun noktalarını ortaya çıkarır
  • Rakiplerin müşterileri içgörülerle dolu bir altın madenidir
  1. Özellik istekleri her zaman göründükleri gibi değildir
  • İsteğin ardındaki sorunu arayın
  • Konuşmalar arasındaki kalıpları takip edin
  • İnsanların kullandığı geçici çözümlere dikkat edin
  1. Zamanlama mükemmellikten daha önemlidir
  • Yanlış zamanda “mükemmel” özellik işe yaramaz
  • Gelecekteki varsayımlara değil, mevcut konuşmalara dayanarak oluşturun
  • Erken yayınlayın ve gerçek geri bildirimlere dayanarak yineleyin

Başkaları İçin Pratik İpuçları

Bir ürünü doğru şekilde oluşturuyorsanız şimdi:

1. Sektör anahtar kelimeleriniz için Google Uyarıları ayarlayın
  2. Müşterilerinizin takıldığı ilgili topluluklara katılın
  3. Rakiplerinizin müşterilerinin konuşmalarını takip edin
  4. Öğrendiklerinizi takip etmek ve kategorilere ayırmak için bir sistem oluşturun
  5. Şikayetlerde ve özellik isteklerinde kalıplar arayın
  6. Müşterilerin sorunlarını tanımlamak için kullandıkları dile dikkat edin

En Önemli Çıkarım

Müşterileriniz size tam olarak ne istediklerini zaten söylüyorlar. Sadece bunu doğrudan size söylemiyorlar (sadece The Mom Test’i okuduğunuz için size karşı dürüst olacakları anlamına gelmez). Ancak bu konuşmaları her gün Reddit, Twitter’da yapıyorlar, rakipler için yorumlar bırakıyorlar, vb.

Önemli olan, onların ne istediğini düşündüğünüzü oluşturmayı bırakıp aslında ne söylediklerini dinlemeye başlamaktır.

En yüksek oy alan yanıt:

Müşterilere ne yapmaları gerektiğini söylediğimde başım belada oluyor. Sizin yaptığınız gibi ben de hata mı yaptım? Evet, hatta daha kötüsü.

Doğam gereği bir ürün insanıyım, bu yüzden satış benim için doğal değil. Ancak, kullanıcı görüşmeleri yapmadaki güçlü yönlerimi ortaya koymak için, bir şeyi nasıl çözeceğime dair kendi görüşlerimi sunmadan sorunun özüne inmeme yardımcı olan bu sihirli 7 soru setine sahibim. Son soru kritik.

Hangi sorunu çözmeyi umuyordunuz?

Daha önce ne denediniz?

Neden takıldınız?

Bu sorunu çözmemenin sonucu ne olur?

İdeal bir çözümün sonuçları nasıl görünürdü?

Artık bunun için endişelenmenize gerek kalmadığında hangi daha önemli sorun üzerinde çalışabilirsiniz?

Neden buna bir çözüm satın almazsınız?

7 Beğeni

girişimlerimizin en can alıcı noktalarından biri bu.

konudaki arkadaş crm ve feedback sistemini benimsedikten sonra olayı toparlayabilmiş fakat kritik hata başta yapılmış.

hiçbir başlangıç böyle all in yapılmaz yani herşeyi masaya koymak büyük risk

zaten feedback ve veri topladıktan sonra her girişimin yörüngesi değişir. o yüzden bu aşamaya kadar yapılan yatırımlar, geliştirilen özelliklerin büyük çoğunluğu boşadır.

arkadaş dua etsin ki yakıt tepeyi geçene kadar yetmiş. o 40k ile geliştirdiği özellikleri ve diğer şeylerin hepsini çöpe atsa da sıfırı tüketmeden toparlanabilmiş.

bu her zaman böyle olmuyor. o yüzden ısrarla MVP mantalitesiyle yatıp kalkalım diyorum. bu resmen tüm girişimlerin şifresi.

3 Beğeni