Hype Stratejisi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Hype stratejisi ile iflastan kurtulup %90 büyümek mümkün.

Kanıtları yazının sonunda :)
Peki,

Adım adım hype stratejisi nasıl uygulanır?

1-) Heyecan Yaratma ve Duygu Yönetimi

Hype, tüketicinin duygularını hedef alarak bir merak ve heyecan dalgası oluşturuyor.

İnsanlar, sosyal gruplarının bir parçası olma ve “bir şeyi ilk deneyen kişi” olma arzusu taşıyor malumunuz. Tüketim çağında olmamızın da balı kaymağı burada.

Örneğin, Apple her yeni iPhone lansmanında büyük bir heyecan yaratmayı başarıyor.

Rahmetli Jobs o duyguyu müşteriye hissettirme işini çok iyi beceriyordu…
Onun ektiği tohumlarla sistem tıkır tıkır işliyor.

2-) Sınırlı Kaynak ve Fırsat Algısı

Hype yaratma stratejisinde, ürünün sınırlı bir süre veya miktarda sunulması önemli bir etkendir.

Bu FOMO (Fırsatı kaçırma korkusu) yaratır ve cephanemizde FOMO’yu sürekli taşımamız gerekir.

Apple mağazalarında kamplayan dostları görüyoruz, güzel bir örnek. Onlar ilk olmak istiyor, bir gruba ait olmak istiyor, bu da bir fırsattır.

(Bakınız: Sınırlı üretim, açılışa özel indirim, sınırlı süreli kampanya)

3-) Influencer Marketing

Influencerlar da piyasayı kasıp kavurmak için açtığımız cephemizde yer vermemiz gereken komutanlarımızdır.

İnsanlara duyguyu hissettirmek istiyorsak, bunu bir robot aracılığıyla yapamayız.

Güvendikleri insanlar ile yapabiliriz.

Siz TR’deki kara paracı medya maymunlarına bakmayın.
Kylie Jenner gibi ikonik örnekler var.

Kendi çapında bir örnek verecek olursak ‘‘Trikko.’’ var.

4-) Info Marketing

Hype genellikle büyük lansmanlar etrafında döner.

Ama bu büyük bütçeler istiyor.
O yüzden süttür edelim onu, gerçeklere odaklanalım.

Info marketing yapabilirsiniz.
Ürününüzün hangi sorunlara çözüm bulacağı hakkında içerikler, hazırlamayın.

Bu sorunların çözümü hakkında içerik hazırlayın.
Önce alternatiflerden bahsedin,
İçeriğin sonuna doğru rahatsız etmeyecek şekilde,
Bir de şöyle bir çözüm var deyin, işte orada alın elinize mikrofonu… Çünkü info marketing’te önemli olan, reklam olduğunu farkettirmeden reklam yapmaktır.

Gelelim Crocs olayına…

Ne yapmış bu terlikçiler?

-Ünlüler ve Sınırlı Üretim İşbirlikleri

Crocs, 2018 yılında Post Malone, Justin Bieber, Bad Bunny ve Balenciaga gibi ünlü isimlerle işbirlikleri yaparak sınırlı sayıda üretilen, özelleştirilmiş Crocs ayakkabılarını piyasaya sürmüş.

Bu işbirlikleri, markanın genç kitlelerde yeniden popüler hale gelmesini sağlamış. Özellikle Post Malone’un Crocs tasarımları, saniyeler içinde tükenmiş ve ikinci el piyasasında yüksek fiyatlara satılmış.

Bu noktada FOMO kullanıldığını görüyoruz ki şaşırılacak bir şey yok.

“FOMO (Fear of Missing Out - Bir şeyi kaçırma korkusu), hype yaratmanın temel taşıdır. Tüketiciler, yeni bir trendin gerisinde kalma korkusuyla harekete geçerler.”
–Alıntı: Robert Cialdini, İknanın Psikolojisi

-Sonuç: Satışlarda Büyük Artış

Öyle ki marka sadece sınırlı sayıda üretilen ve pahalı fiyatlarıyla üst tabakaya hitap eden modelleriyle değil,

herkesin ulaşabileceği fiyatlarda satılan modelleri ile de gönülleri kazanmayı başarıyor.

Bu hype odaklı pazarlama stratejisi, Crocs’un 2018 yılında satışlarını %13 artırmasına yardımcı olmuş.

*Marka, 2019 ve 2020 yıllarında da bu ivmeyi sürdürerek satışlarını toplamda %90 oranında artırmayı başarmış dostlar.

-Özetle:

Crocs, etkili bir şekilde hype yaratma stratejisi uygulayarak, batma tehlikesi yaşadığı bir dönemde markasını yeniden canlandırmayı başarmış ve satışlarını %90’a varan oranlarda artırmış.

Sınırlı üretim ve ünlü işbirlikleriyle oluşturulan hype, Crocs’un geri dönüşünün temel taşı olmuş.

Bu örnek, hype’ın bir markayı yeniden canlandırma ve büyük satış artışları sağlama potansiyelini net bir şekilde bize gösteriyor.

1 Beğeni

Hype oluşturabilmek büyük bir ustalık gerektirir
:wink:

1 Beğeni