Domain alırken dikkat edin!

Geçen günlerde ileriki bir zamanda kullanacağım domaini almak için araştırma yapıyordum ve doğal olarak çok bilinen bir sitede alınmışmı yoksa mevcutmu diye arattırdım. Baktığımda mevcut olduğunu gördüm fakat almak için 2-3 gün sonrasına erteledim. Sonrasında almak için tekrar siteye girip arattırdığımda domainin alındığını gördüm. Tesadüf olamaz diye biraz konuyu irdeledim ve bu olayı yaşayan çok fazla insan olduğunu fark ettim. Domain firmaları genellikle aratıp almadığınız domainleri alıp sizlere daha yüksek fiyattan satmak için böyle bir satın alım yapıyormuş. Ben yaşadım siz yaşamayın dikkatli olun.

10 Beğeni

Buna benzer bir olayı geçen X’te okudum. Godady’den yanlış hatırlamıyorsam 3 harfli bir domain almak isteyen bir kişi, kısa bir süre sonra dönüp baktığında satın alındığını görmüştü yanlış hatırlamıyorsam. O da bu tür oyunlar döndüğünü filan yazmıştı

3 Beğeni

Godaddy bunu yıllardır yapıyor, domain kontrol ederken firmalardan değil sadece domain kontrol etme sitelerini kullanın.
2 sene önce bir müşterime alan adı alıyorduk Godaddy’de cazip bir kampanya vardı yanlış hatırlamıyorsam 50 tl gibi bir rakamdı.Müşterim ofisime geldi birlikte bilgisayarın başına oturduk alan adını arattık, boşta olduğunu gördük, birer çay içtik, alan adını almaya karar verdik. Bir baktık Godaddy kendisi almış whoisden kontrol ettiğimizde biz sorguyu yaptıktan 2 dakika sonra alan adı alınmış ve kayıt edilen firmayı Google’da aratınca Godaddy’e bağlı bir firma olduğunu gördük. Müşteri kendi gözüyle görmese inandıramazdık mahcup olduk ondan sonra hiç Godaddy’de sorgu yapmadım. :slight_smile:

3 Beğeni

Çok geçmiş olsun. Maalesef çoğu domain sorgulama alanı log tutuyor. Sorguladığınız domain iş yapacak cinsten ise çökme durumları oluşabiliyor hem de dakikalar içerisinde.

2 Beğeni

Kimin aldığını nasıl öğrendiniz hocam bende merak ettim bakmak istiyorum. Ekstra olarak eğer godaddye bağlı bir firma aldıysa 1 senelik tutup sonrasında bırakıyorlarmı eğer alınmadıysa ona göre 1 sene beklemeyi düşünüyorum

1 Beğeni

https://www.whois.com.tr buradan sorgu yaparak satın alan şirketin ismine ulaşmıştık hocam tam ismi hatırlamıyorum çok vakit geçti ama şirketin ismini Google’a yazınca Godaddy’nin şirketi olduğunu gördük. Müşterinin marka tescili olduğu için alan adının com.tr sini alarak çözmüştük o zaman.

Şimdi siz sorunca tekrar kontrol ettim o zaman alamadığımız alan adı, şu an boşta gözüküyor yani 1 sene tutuyorlarmı bilmem ama 2 sene tutmamışlar.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Şimdi teyit edebilirim Godaddy tarafından alınmış :))

İşin daha korkuncu alınmayan domaini alınmış gibi gösterip size satmayıp kendileri kayıt edebiliyorlar. Yıllar önce hatırlamıyorum biri bir firmadan alan adı almak istiyor ödemeyi yaptığı halde domaini vermeyip kendileri kayıt ettiriyorlar.

Domain firmalarının botları falan oluyor. Algoritması işe yaradığını düşündüğü an alıyor. Sonrasında pusuya yatıp sizin teklif vermenizi bekliyor. Yıllar önce başıma gelmişti goddady üzerinden sorguladığım domaini almıştı. Domain düştükten sonra da benim işime yaramıyordu ben de almadım. Burada yazılanları görünce o zamanı yaşadım tekrardan :)).