Bağımsız Girişimci vs. Şirket

Bağımsız girişimciler dev şirketlerin bugünki hallerinden ilham alıyor.
Oysa ki şartlar çok farklı.
Çoğu bağımsız girişimci bunun farkında değil.

Kıyaslayarak başlayalım,

-Şirket: Yüksek hacimli ticari krediler, yatırımcılar, oturmuş bir nakit akışı, tatmin edici düzeyde reklam ve pazarlama bütçesi.

-Bağımsız girişimci: Kısıtlı sermaye, düşük hacimli ticari krediler, belli bir miktarda nakit akışı, rekabete ortak olamayacak düzeyde reklam ve pazarlama bütçesi.

Başarıya ulaşan projelerin %98’inin arkasında tecrübeli bir ekiple beraber ciddi bir reklam ve pazarlama bütçesi var.

Öyle ki çoğu proje zarar ederek başlıyor ve sonra bu yatırımın karşılığını verip vermeyeceği ise muamma oluyor.

Bağımsız girişimciyseniz,

-Şirketler kadar atacak kurşununuz yoktur.
-Tek atışla tutturmanız da çok zordur.

O zaman ne yapacaksınız?

Logo maker tutuyor, herkes bunu yapıyor diye gidip aynısının lacivertini yapmamalısınız.

-E peki?

Aşırı benzersiz projelere de gerek yok,
Sizin için fazla riskli.

Suya yeni girmiş, ortalama boyuta ulaşmış balıkların olduğu yemli sulara cup diye atlayın.

Onlar sizden önce suya girmiş, riskleri üstlenmiş.

(Bu strateji mavi okyanus - kızıl okyanus olayının en ideal seçeneğidir, Russel Brunson kitaplarında bahseder. Ama benim ufkumu @Melih_Cat açmıştı daha çok.)

-Ne yapmayın?

Dev balinaların olduğu yerlere girmeyin.
Ham yaparlar.
Yemler onlara ait.

-Özetle,

İlham almak iyidir,
Lakin,
Devlerin bugünkü hallerini taklit etmeyin.
Nişleşmek uğruna gereksiz riskler almayın.
yazık olur kurşunlarınıza.

4 Beğeni

Gerçekten çok doğru bir tespit. Büyük şirketlerin bugünkü başarıları, geçmişte yaşadıkları başarısızlıklardan aldıkları derslerden geliyor.

Girişimci olmak, “hemen zengin olayım” ya da “başarılı olayım” diye yapılacak bir şey değildir. Eğer öyle düşünüyorsa, bir kişi için maaşlı çalışmak, girişimcilik serüveninden daha iyi bir seçenek olacaktır.

Benim de 6 sene önce, dijital girişimlerden önce yaptığım bir girişimden bahsetmek istiyorum. 6 sene önce, 100 m² alanla gezen tavuk işletmesi kurdum ve yumurtaları marketlere toptan verme fiyatı 35 kuruş civarındaydı. Zaten yumurta maliyetleri 40 kuruştu, varın siz hesaplayın.

Marketlere satma fikri yerine mahalle pazarında satıyordum ve ürün fiyatı olarak adet başı 1 TL 1.5 TL idi. İş büyüyordu fakat tavukların ömrü kısaldığı, ekipman ihtjyacı ve işletmeyi yenileme gibi birçok sebepten dolayı organizasyon işlerinde zorluk yaşadığım için zarar etmeden kapattım.

Kapatmasaydım ne mi olurdu? Ya pazarda satmaya devam edicektim yada büyük balinalar gibi ben de toptan satmak için uğraşacaktım. Sonradan öğrendim ki yumurta işinde siyasi işleri dönüyor, bu yüzden bitirmek en iyisiydi.

İşte, bu yüzden girişimcilikte başarısızlıklardan alınan dersler ve doğru kararlar, uzun vadede başarıyı getirir.

2 Beğeni

Önemli bir konuya değinmişsiniz, uyarılar için teşekkürler :sparkles:

1 Beğeni